Д-р Гергана Николова: Пациентите с COVID вече да не са под карантина, нужно е да се носят маски

Очаква се пикът на грипа

Вече не е необходимо пациентите с COVID-19 да се поставят под карантина, достатъчно е да се третират както всички останали пациенти с респираторни инфекции. Това заяви пред NOVA NEWS д-р Гергана Николова.

"Усеща се осезателен натиск върху болничната помощ, но това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година ковид отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предните две години. Сега грипът настъпи и очакваме пика. Липсата на ваксини се дължи на сериозно подценяване на грипа." - посочи тя, като призова да се използват маски.

Според нея не липсват противовирусни медикаменти. "Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. На мен не са ми се върнали пациенти с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен." - обясни д-р Николова. 

По думите ѝ вариантът на COVID-19 "Кракен" все още не е толкова разпространен у нас, а сред нейните пациенти няма такива. "Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията", посочи медикът.