Д-р Михайлов: Нужна ни е коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ, проблемът е, че са манталитетно различни

Политиката донякъде е и психология – важно e да разбереш какво мотивира вота, казва още известният психиатър

д-р Николай Михайлов

д-р Николай Михайлов

Политиката е отношение към другите, тя е и психология донякъде. Твърде важно е да се разбере какво мотивира вота. Избирателят се научи за тези 30 г. да реагира в изборния ден с едно особено нарастващо желание - поне в една чезнеща част от българския избирателен корпус, своеобразен апетит да гласува. Опреснява се чувството за общност, защото  ние избираме власт, тоест тези хора, които са натоварени да упражняват властта. Така разчете ситуацията около последните избори психиатърът д-р Николай Михайлов в студиото на Би Ти Ви.

Според него българската демокрация е слаба. Българските политици като персонификация на демокрацията, си казва народът, не се справят или се справят зле. Има някои хора, които изглежда са министри за хората, а депутатите изглеждат като хора за себе си. Парламентът има ужасно нисък рейтинг, особено когато се развихря театър там. А то няма друга – първо, защото има хора, които са в НС крайно случайно, те са от улицата, а отговорността му е да натиска копчето и да практикува някаква лоялност, от тях не се очаква някаква политическа отговорност, коментира психиатърът.

По думите на д-р Михайлов ГЕРБ и ПП са българските политически племена – ГЕРБ са почвата, Борисов е фолклорен човек, който умее да комуникира с хората. А ПП са друга стихия, имат симулирана връзка с почвата, те са градските избираеми. Те реализират собственото си предпочитания и то с известно отвращение към почвата. С други думи, ГЕРБ е това, което беше през 90-те години БСП, а ПП - са някаква аналогия на СДС в същото време. 

Психиатърът отбеляза, че Петков и Василев са се провалили по време на своето управление. Нещо от тяхната първоначална харизма изтля, хората са убедени, че не могат да изведат страната. Следователно е нужна коалиция. Но проблемът е, че те са манталитетно различни. От друга страна - нито една от партиите не може да умре, не може да се самоубие, ще им се сърдят електоратите, посочи д-р Михайлов. 

Той прогнозира, че ПП и ДБ може би ще бъдат подмамени да влязат в някакъв тип коалиция от Борисов, който е майстор на задушаването на коалиционния партньор в прегръдка. В последна сметка той ще ги заведе някъде, ще ги докара до местните избори и там ще се опита да се разправи с партньорите си. 

Борисов може да бъде критикуван, но той представлява едно живо свидетелство, че лидерът на опозицията не трябва да бъде арестуван при никакви обстоятелства. Това е провинение, този абортиран арест, прави коалиционното споразумение между Борисов и Петков трудно. В известен смисъл ПП са обречени на окончателен фалит, нещо подобно на НДСВ, защото те са сезонна история, свързано с едно доказуемо предположение за някакъв бизнес проект, коментира психиатърът.

На финала на разговора той изрази своето мнение какво ще последва след тези избори. Д-р Михайлов изтъкна, че и хората, които не гласуваха, и тези които гласуваха имат различна от партийната логика. И всеки здравомислещ човек има две неща наум – той иска гаранции за мир и сигурност за хляба си.