Д-р Мирослав Спасов: Маските спасяват от грип, носете ги, сега е страшно!

Грипът е с продължително протичане

Д-р Мирослав Спасов

Д-р Мирослав Спасов

В момента личните лекари са изключително натоварени заради множеството респираторни инфекции, заяви пред БНР д-р Мирослав Спасов, личен лекар и педиатър.

"Хората престанаха да се пазят и боледуват от обичайните респираторни инфекции и от някои необичайни, като варицелата, която не е характерна за този сезон. Скарлатина имаме предоволно. В детските градини цели групи се поставят под карантина. Това не е нова болест. Трябва да се назначи адекватно лечение. Няма регистрирани смъртни случаи." - поясни той.

Грипът също не е нещо непознато, напомни той, въпреки че по време на пандемията от ковид, случаите бяха намалели драстично.

"Пациентът може да посочи буквално часа, в който се е разболял при грипа. Инкубационният период е изключително кратък – 24 часа." - посочи медикът.

Маските могат да ни спасят от грип. По време на пандемията, когато ги носехме, честотата на респираторните инфекции беше намалява, почти нямахме такива пациенти в кабинетите. Сега е страшно." - сподели той.

Лекарят напомни, че грипът е с продължително протичане, като посъветва хората да се имунизират и да не се самолекуват, за да не настъпят усложнения.

"Не е късно за поставяне на противогрипни ваксини. Проблемът е, че няма такива в момента. Приложихме своевременно ваксините за възрастните хора. От 50 човека, които имунизирах, нямам нито един болен." - увери д-р Спасов.

По думите му, в момента няма желаещи за поставяне на ваксини срещу коронавирус. Когато има отделни желаещи пациенти, те се насочват към РЗИ.

Доктор Спасов посочи, че в аптечната мрежа има достатъчно противогрипни препарати, но липсват антибиотици.

"Една от компаниите, които ги внасят, се изтегли. Има недостиг и на лекарства за лечение на диабет. Хората се снабдяват от чужбина, основно от Турция. От там се внася и пулмикорт. В Турция той струва 9 лева, а в България – 35-40 . Там има заводи на фармацевтични производители и нисък ДДС." – каза още медикът.

Антибиотиците не лекуват вирусни инфекции, настоя той: "Те са необходими само при бактериални. Преценката за лечение с антибиотик трябва да е на лекар."

Доктор Спасов посъветва при започване на вирусни симптоми-температура, главоболие, отпадналост и други, да се вземат препарати за понижаване на температурата и витамини, но ако до третия ден няма подобрение, да се потърси лекар.