Д-р Йордан Спирдонов: Дамите с киста на яйчника трябва да се преглеждат редовно за рак на гърдата

Дамите с киста на яйчника трябва да се преглеждат редовно за рак на гърдата. Това е компетентното мнение на Д-р Йордан Спирдонов, специалистът, който спечели наградата „Лекар на годината 2021" на Българския лекарски съюз, в категорията „Иновации".

"Появата на киста в яйчника, продуцира хормони. Гърдите се подуват и жените хукват на т.н. мамолог. Такава специалност няма. Грижата за гърдите на жените е изцяло в ръцете на образните диагностици. Адмирираме прегледите на гърдите от акушер гинеколози, но нека при установяване на проблемен участък да ги насочват към нас. По статистически данни АГ специалистите намират 30% от туморите в гърдите, рентгенолозите - 70%, а на нас експертите ни дават 95%, но пак не са 100%. Жените хукват по мамолози, които им дават гелове да се мажат, фитохормони под различна форма и нерядко след 6 месеца разбират, че имат напреднал рак на яйчника.

Пациентките идват при мен с папката, която съдържа два раздела на женската полова система. Отпред стои резултатът от прегледа на млечните жлези, а втори са резултатите от АГ прегледа. При находки в гърдите, винаги поглеждам малкия таз, търсейки връзка между тях", обяснява в интервю за offnews.bg специалистът.

По думите му кистата в яйчника може да е сигнал за проблем с гърдите, защото те са взаимно свързани. "Хормоналният дисбаланс в организма на жената подпомага образуването на кисти в яйчника, образования в шийката на матката, в матката и гърдите. Жените, които имат по-болезнен цикъл, трябва да посетят лекар, да не свикват с болката, смятайки я за нещо нормално за периода. Когато си на 18 г. това би могло да бъде нормално, но на по-късен етап трябва да се търси причината за тези болки, да се изследва хормоналното здраве на жената", подчертава д-р Спирдонов.

"Появата на мигрена често е на хормонална основа при дамите, появата на пъпки преди цикъл, омазняването на кожата. Това са все симптоми за нарушен баланс между мъжкия хормон и женските – нарича се относителен хормонален дисбаланс. Какво значи това – за определен период нивото на хормоните може да е нормално, а жената да е с всички предменструални симптоми. В този случай е нарушено съотношението между мъжкия и женските хормони", допълва специалистът.

Д-р Спирдонов съветва дамите, които в рода си имат роднина с карцином на гърдата, диагностициран на 45 години – леля, майка, братовчедка, трябва да започнат 10 години по-рано да правят мамография. Това е правилото. Независимо на каква възраст са. Когато в рода имаме две или три жени с тази диагноза поведението е малко по-различно – редуват се ежегодно ЯМР с контраст, мамография с ехография, защото рискът при тях е много по-висок", подчертава д-р Спирдонов.