„Да, вие сте пушечно месо!“ – истината за войната срещу пропагандата на Путин, проект „Очевидци“ (видео)

Свидетелства на руснаци и украници за събитията

„Някакво страшно отчаяние, направо невъобразимо отчаяние.“ – така учителката Екатерина Чупова описва първото си усещане, когато на 24 февруари 2022 г. разбира, че Русия е нахлула в Украйна.  

Нейният разказ е част от поредицата 

свидетелски истории на руснаци и украинци

за войната, представени от проекта "24/02/2022. Очевидци".

Екатерина Чупова е учителка по чужди езици и майка на четири деца. Семейството ѝ бяга от Русия в България заради политическото преследване на съпруга ѝ.  

Тя не приема войната като начин за решаване на проблемите в съвременния свят и не разбира „патриотичния мотив“ на руснаците, оправдаващи агресията на Путин.

„Ако съм честна, изобщо не разбирам патриотичния мотив, не мога да го обясня дори на самата себе си. Ние браним родината си? Абе хора, нашата страна е нахлула в друга държава. Никой не ви е нападал.“ – казва Екатерина Чупова. 

„Илюзорните имперски амбиции, че Русия била най-голямата страна на картата на света и че Русия уж имала някакви права върху други територии… С Крим стана същото. Изобщо не можех да разбера тази радост  Имах принципна позиция. Знаех, че няма да отида в Крим, след като е станал руски. Защото това е територия на друга държава. И

противно на всички норми на международното право голямата държава реши, че може да си присвои парченце територия,

просто защото тя така е решила.“ – посочва тя.

„24 февруари, денят, в който руските войски нахлуха в Украйна, промени света. Като август 2014, като септември 1939.“ – казва авторите на проекта „Очевидци" от опозиционната TV2, която беше забранена в Русия.

У нас поредицата от свиделства, записани от екипа на TV2 и техни съмишленици от други медии, се разпространява с български субтитри, чрез организацията „За свободна Русия“, създадена в България от руски опозиционери, противници на Путин.  

„Записваме свидетелствата на обикновени хора за това какво са мислили и чувствали на 24 февруари и непосредствено след тази дата. Какво се е променило в живота им след 24 февруари? Какво мислят те за Путин, за руските власти? В какво виждат причината за проблемите, които започнаха на 24 февруари? От какво се страхуват и на какво се надяват? Как виждат бъдещето на Русия и Украйна?“ – споделят авторите на проекта.

„Тези хора са руснаци и украинци. Онези, които са останали в страната си, бежанци и емигранти като нас. Това е възможност светът да чуе живите гласове и истории на хора, чийто живот е бил разбит от войната. За украинците това е възможност да споделят как изглежда нападението на Русия от страна на Украйна. За руснаците, чието мнение се игнорира от държавата им, това е възможност да кажат какво наистина мислят за тази война. Тези свидетелства за 24 февруари улавят пукнатината на отчуждението, която е преминала между народи, говорещи един и същ език, между приятели и роднини. Дали тя някога ще зарасне - за това разсъждават и нашите герои.“ – казват още журналистите.

Телевизия TV2 е една от първите недържавни телевизионни компании в Русия, която излъчва за първи път на 15 май 1991 г. Тя е удостоена 23 пъти с главната телевизионна награда на страната - ТЕФИ, както и с десетки други професионални награди. В края на 2014 г.

TV2 е изключена от ефира,

а всички свързани с нея медии са унищожени. Причината са конфликти с властите заради независимата им редакционна политика.

След свалянето на TV2 от ефир и унищожаването на всички свързани с TV2 ресурси остава Информационната агенция на TV2, която продължава традицията на независимата журналистика. Журналистите на TV2 работеха на уебсайта със същото име и в социалните мрежи. TV2 беше най-цитираната регионална медия според Medialogy. Сайтът е блокиран в Русия след началото на войната.

Сега зад проекта „Очевидци“ застава екипът на TV2 – журналисти, които са емигрирали, и такива, които са останали в Русия.

„А също и колеги от "Редактор-22" и други руски медии. Няма да назоваваме имена, тъй като това не е безопасно за журналистите, живеещи в Русия.“ – споделят още авторите на проекта.