Дачич: Подкрепата на Черна гора за резолюцията за Сребреница е "срамна и възмутителна"

"Това правителство дойде на власт благодарение на сърбите"

Ивица Дачич

Ивица Дачич

Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич нарече "срамна и възмутителна" подкрепата на Черна гора за резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница.

"Невероятно е страна, в която сърбите съставляват повече от една трета от населението, да гласува за резолюция, която представя сърбите като геноцидна нация", твърди Дачич.

„В същото време това правителство (на Черна гора) дойде на власт най-вече благодарение на сърбите и тяхната борба. Срамно и възмутително.“ - продължи той.

Черногорският премиер Милойко Спаич обяви по-рано, че Подгорица ще гласува в подкрепа на резолюцията за Сребреница в Общото събрание на ООН.

„Ще гласуваме за тази резолюция, както и за всички други, които осъждат геноцида. Съобразяваме се на 100% в съответствие с външната политика на Европейския съюз.“ - заяви Спаич пред парламента на Черна гора.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората световна война (ВСВ). През лятото на 1995 г., в защитения анклав Сребреница, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са идентифицирани телата на близо 8 800 от тях, които са погребани в Поточари край Сребреница.

През лятото на трагичната 1995 г. настоящият сръбски президент Александър Вучич е министър на информацията в кабинета на диктатора Слободан Милошевич. Пред парламента в Белград Вучич заявява, че „за всеки убит сърбин ще бъдат по 100 босненци.“ Геноцидът в Сребреница е потвърден с присъдата на Международния съд в Хага. /БГНЕС