Сръбски министър директно се намеси във вътрешните работи на РС Македония

Ивица Дачич

Ивица Дачич

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич директно се намеси във вътрешните работи на РС Македония и по-специално в нейната външна политика, предаде БГНЕС.

По време на дипломатическия форум в Анталия, Турция, Дачич се похвали, че е имал лична среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров.

"Ние искаме да развиваме добри отношения с Русия. Ние благодарим за тяхната положителна позиция в Съвета за сигурност на ООН /за Косово, бел.ред./. Ние трябва да работим преди всичко за нашите си интереси", каза Дачич и подчерта:

"По отношение на днешните приказки за някакво руско влияние на Балканите - това се отнася преди всичко за Босна и Херцеговина и Сърбия, не знам кое е това руско влияние, което пречи на РС Македония да започне преговори с ЕС или пък то цели сриване на някои други двустранни отношения".

Ивица Дачич отправи критики и към Европейския съюз по отношение на изпълнението на Брюкселското споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

"ЕС, който бе посредник при постигането на Брюкселското споразумение, днес не може да гарантира неговото изпълнение", каза Дачич.