Данаил Кирилов: Оставката на Лозан Панов може да се използва за героизиране на един зависим магистрат

Васил Божков ще бъде изправен пред българския съд, убеден е правосъдният министър

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

Не сме обект на мониторинг по смисъла на Механизма за сътрудничество, по който получихме последния доклад в края на миналата година. Това заяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов. "Миналата година получихме последния доклад от Европейската комисия и с него бе обявено, че сме изпълнили всички критерии. Вчера не беше препоръка. Целеше се манипулация между три инструмента - Механизма за сътрудничество и проверка, новостартиращи механизъм на ЕС за проверка на върховенството на закона, който все още не е започнал официално и така нареченият Европейски семестър. Един цитат от него цели да постигне внушението, че МСП не е приключил", обясни Кирилов.

Ние сме на съвсем друго ниво, наравно с другите държави членки, каза още той. Много други държави членки имат по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото България, коментира правосъдният министър.

Моята оставка винаги е на дневен ред, няма да я подавам, защото това е интрига, каза Данаил Кирилов. "Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя бе подхваната от конкретни лица, които извратиха информацията и въведоха обществото в заблуждение. Заради този подход - не, няма да подам оставка. Това не означава, че след половин час няма да има друга причина, за която бих си подал оставката. В правосъдието винаги има казуси. Всеки един от тях може да ескалира до оставка", заяви Кирилов. 

Кирилов каза, че за всеки казус трябва да има справедливо приключване, но правосъдието изисква период от време.

Относно сигналите на обвиняемия Васил Божков, Кирилов каза, че разследване ще бъде осъществено, ако прокуратурата прецени, че има основание. "Вярвам, че той ще бъде изправен пред българския съд. Ако прокуратурата прецени, че има данни, които биха могли да бъдат основание за провеждането на разследване, сигурен съм, че такова ще бъде осъществено."

По повод исканата оставка на председателя на ВКС Лозан Паноя, министърът коментира: "Много отдавна има основание Лозан Панов да си подаде оставката, но той не бива да бъде мотивиран да го прави. Това би се използвало повратно и би героизирало без основание един зависим магистрат."

"Изявлението на колегите от бившия състав на ВСС е с оглед тяхната морална преценка за предложението и избора, който са направили преди 5 години. Те имат пълното право да оттеглят доверието си от човека, който са избрали. Основания бих могъл да допълня много повече", посочи Кирилов.