Даниел Фрийд: Путинова Русия се върна към сталинизма, Западът трябва да даде единен отговор на предизвикателствата

Русия отчужди България чрез икономически натиск

Даниел Фрийд

Даниел Фрийд

Путинова Русия премина линията от реторика в съветски стил към реторика във фашистки стил. Тя води война за унищожаването на цяла нация – украинската. Кремъл отчужди България чрез икономически натиск. Това са акцентите от изказването на посланик Даниел Фрийд* пред конференцията „Три морета: иновации и енергийна сигурност“, организирана от Евроатлантически център за сигурност – тя се проведе на 8 юни в София.     

Публикуваме речта на посланик Фрийд със съкращения: 

Искам да започна с цитат: „Хората ме питат в Телеграм защо постовете ми са толкова груби. Отговорът е – защото ги мразя. Те са копелета и отрепки. Те желаят смъртта ни. Смъртта на Русия. И докато съм жив, ще направя всичко каквото мога, за да изчезнат.“

Това беше Дмитрий Медведев - за Украйна.

Русия предизивика война, за да унищожи украинския народ. Путин се стреми да възстанови руската империя, докъдето армиите му могат да достигнат. И нито един българин няма нужда да му го кажат американци. Русия спря газа за България и Полша. Отряза украинските доставки на зърно и петрол – от Украйна до Африка и Близкия изток. Освен всички тези неща, Путин изглежда възнамерява да продължи да убива хора докато Украйна не се предаде.

В тази реалност – със сталинистки начин на водене на война, нашата задача е да помогнем на украинците да се защитят. Втората ни задача е да окажем икономически натиск върху Русия. Третата – да усилим устойчивостта на Запада, включително в най-уязвимите му места. Тук е ролята на инициативата „Три морета“.

Инициативата „Три морета“ има друго измерение, освен развитието на този регион. Инициативата „Три морета“ е приложима към проблема, с който Украйна се сблъсква, докато инфраструктурата й бива унищожавана, а Русия е блокирала черноморската й граница.  

Цяла Европа научи, че да си зависим от руската енергия е ужасна грешка. Германците най-накрая научиха този урок, но по трудния начин. И това, което се чува сега от Германия е болката от този трудно научен урок.

Инициативата „Три морета“ включа елемент от сигурността, който в момента е по-належащ, околкото преди година. Има и елемент от физическата инфраструктура, който трябва да бъде приложим към Украйна. Америка няма да спори дали Украйна да бъде включена в инициативата „Три морета“, това е за лидерите на самата инициатива. Но е сигурно, че Украйна има спешна нужда от алтернативна инфраструктура, включително наземни връзки през Полша, Румъния и Словакия. И може би по море към България. И инициативата „Три морета“ може да бъде част от тази стратегическа промяна.  

В един момент – не зная кога и при какви условия, вниманието на САЩ и Европа ще се траснформира от ситуация на взаимопомощ и защита в ситуация на война и нужда от възстановяване на инфраструктурата. Когато този момент настъпи, ще става дума за много пари. Украйна ще има нужда от милиради долари. Някои от тези нужди ще бъдат свързани с необходимостта от инфраструктурна свързаност, за да се подобри ситуацията. Инициативата „Три морета“ може да помогне в организирането и структурирането на тези планове. Физическата и енергийната инфраструктура са от критична важност за възстановявянето на Украйна.

 Има и критично важни неща, които държавите от трите морета трябва да направят, за да укрепят своята устойчивост срещу заплахите от Русия.   

Китай може да се опита да предостави капитал на Украйна. Има много плюсове и минуси, с които инициативата „Три морета“ трябва да се съобрази, за да отговори на китайската инициатива 16+1 или дори 17+1.

Това, което твърдя е, че инициативата „Три морета“ е не по-малко важна. Тя имаше значителен успех през последните три години в изграждането на политически и стратегически профил. Това, в което не постигна значителен успех, е започването на достатъчно проекти и инвестиции. Това трябва да се случи. САЩ и администрацията на президента Байдън подкрепят инициативата политически, но се борят със собствени финансови предизвикателства, като постигат известен напредък. Надявам се той да бъде по-бърз. Но инициативата „Три морета“ сега има повече належащи нужди от всякога, повече възможности, повече предизикателства и трябва да премине от теория към практика. На предстоящата среща в Рига трябва да се обърне внимание на стратегическата спешност, на възможностите и необходимостта да се поставят истински проекти на масата.  

Приветствам тази конференция и лидерите от България. Приветствам това, че България се изправи заедно със Северна Македония и Черна гора и затвори въздушното си пространство за руски полети.  Трябва да има ответни мерки за това, че Русия спря доставките на газ за България.

Това е путинска Русия днес. Това е Русия, която е способна на масови убийства на хора, които смята за свои – украинците. И отчуждава държава, с която има исторически връзки – имам предвид България. Тя отчужди България чрез икономически натиск. Такава е реалността на путинова Русия и ние трябва да се справим с това. Цитирах Медведев не защото риториката му е забележителна, а защото е типична за руската пропагандна машина. Те прекосиха линията от агресивна реторика в съветски стил към агресивна реторика във фашистки стил. Това, което той описва, е война за унищожаването на цяла нация. Език като този води до масови кланета, до масови гробове, да избиването на цивилни, до концентрационни лагери и масови депортации. До всички практики, които познаваме от периода на Сталин. Които се помнят в България и в други държави. И не всички американци са ги забравили. Това е реалността. Силна и обединена Европа е жизненно важна за сигурността на  Запада. И колкото по-силен е гласът на Централна и Източна Европа в тази обединена Европа, толкова по-добре, поне за моята държава.

Администрацията на Байдън, в лидерството си, има огромна отдаденост към Европа като цяло и към Централна и Източна Европа по-специално. Именно затова администрацията на Байдън беше толкова бърза в изразяването на политическа подкрепа за инициативата „Три морета“, преодолявайки стандартната и не особено приятна американска практика да се гледа на нещата със скептицизъм – както правеха нейните предшественици. Админстрацията на Тръмп подкрепяше инициативата „Три морета , както го прави и Байдън. Админстрацията на Байдън подкрепя Украйна и устоя на изкушението да подтикне Украйна към преждевременни отстъпки или водене на преговори, базирани на слабост. Това е похвално. Но предстои да се правят тежки избори. Тежки избори за Украйна и предизвикателства за Централна и Източна Европа. Латвия председателства „Три морета“ по време на война. Нашите действия трябва да са отговор на това предизвикателство.

-------

* Посланик Даниел Фрийд е съветник на Атлантическия съвет на САЩ.