Даниел Лорер: В ПП няма фракции по отношение на ГЕРБ, ако има разломи – те са в други партии

Равносметката от срещата вчера е положителна - извадихме ГЕРБ от калната риторика и започнахме да мислим заедно за хората, каза още той

Равносметката от срещата вчера е положителна. Резултатът е една малка победа за хората – започнахме да мислим за проблемите на хората, като извадихме ГЕРБ от калната риторика. Това заяви в ефира на Нова ТВ депутатът от ПП Даниел Лорер.

Те се разходиха по нашата програма и казаха, че за всичко ни подкрепят, стига да има пари. Втората победа беше, че ги убедихме, че служебният кабинет трябва да внесе бюджет, посочи той. 

Дали последните събития около ПП и ГЕРБ са стъпка към сътрудничество, Лорер отговори: „Опазил Господ да е стъпка към каквито и да е било коалиционни преговори. Изолацията на ГЕРБ стана ясна от ден първи. Отне им три дни да си изберат председател на Народното събрание. Но ние много ясно заявихме, че проблемите на хората за нас са номер едно. Ние сме конструктивна опозиция и ще си говорим с всеки, включително и с тях, уточни депутатът.

За нас е ключово да се фокусираме върху проблемите на хората като една конструктивна опозиция. Кой ще ги решава – това зависи от партиите, които ще сформират правителство, изтъкна още Лорер.

Ние ясно заявихме, че правителство с ГЕРБ няма да направим. С втория мандат ако стигне до нас, ние ще предложим правителство на малцинството. Нашият национален съвет ще реши от кои партии да получи подкрепа. Участие на ГЕРБ в евентуално правителство обаче е невъзможно, подчерта за пореден път депутатът от ПП.

Запитан дали в групата на ПП има две мнения, едно от което е за частична подкрепа за ГЕРБ, Лорер бе категоричен: Няма фракции по отношение на подкрепата на ГЕРБ. За сметка на това вътре в партията имаме различни мнения по различни въпроси и това е важно за демокрацията. За разлика от другите партии, където инакомислещите се наказват – и в ГЕРБ, и в БСП също. Тоест, ако има сериозни фракции и разломи – то те не са в ПП. 

Даниел Лорер посочи, че с групата на ДБ имат голямо покритие на ценностите, но нямат структурирани разговори за втори мандат, защото първият не е даден. 

Убеден съм, че ще има разговори и с ДБ, и с други партии – но още не сме стигнали до там, бе лаконичен той и добави: Промяната показа, че сме отбор, който не ни е страх. За да сме рационални по проблемите на хората, трябва да сме сигурни, че управляваме в интерес на хората. А ние управлявахме в тройна криза и платихме висока цена заради нашите партньори. (…) Новите избори са риск за всички формации. Не съм убеден как обществото ще възприеме въпроса за формирането на правителство.