Даниел Лорер: „Добросъседски Шенген“ с Румъния и Гърция ще ни даде аргумент пред Австрия

Около президента няма смелост за нов политически проект

Даниел Лорер

Даниел Лорер

Има идея за „добросъседски Шенген“ между България, Румъния и Гърция, която да улесни интегрирането ни в шенгенското пространство със сухопътните граници, съобщи пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Даниел.

"Всички сме наясно, че българите и румънците заслужаваме свободен достъп до цяла Европа. Не сме доволни от постигнатото до момента - достъпът по въздух и море. Идеята е това лято да няма проверки по границите между България, Румъния и Гърция." –  коментира Лорер.

Според него подобна инициатива ще облекчи хората и компаниите, които пътуват между тези страни.

"Това ще покаже нагледно, че когато няма проверки на паспорти миграционният натиск в Австрия не се променя. Ще имаме още един аргумент, с който да застанем пред австрийското правителство." – допълни депутатът.

Той обяви, че е изцяло партийно решение дали ще се включи в битката на евроизборите. "Моите амбиции са да помагам в политическия живот в България", каза още Лорер.

По отношение на скандала с апартамента на улица „Чаталджа“ той коментира, че не познава Станислава Арнаудова, като отново увери, че тя е намерила къщата и е поискала да купи целия имот.

„Затова настоявахме за по-висока цена, имаше спекулации защо цената е такава. Приветствам проверките и искам да приключат възможно най-бързо, за които ще съдействам и които ще покажат, че няма никакви съмнения за каквато и да било корупционна дейност. Тогава ще потърся отговорност към всички, които искат да очернят политическата ми кариера. Няма неправомерно действие, то е изцяло пазарно." – каза още Лорер.

Депутатът  коментира и темата за спецслужбите:

"Искаме българските служби да бъдат реформирани и да се оттегли началникът им в момента. Те са избрани по време на служебно правителство, когато президентът сам контролираше целия процес. Те трябва да бъдат избирани от парламента и изпълнителната власт. Реформата на службите е неизбежна."

Лорер не вярва, че около президента има смелост за нов проект и смята, че ако все пак бъде направен опит за такъв, той няма да има успех.

"Посоката на управлението няма да се промени след ротацията, независимо дали ще има персонални промени в Министерския съвет. Всички партньори, които поддържат правителството в момента, нямат никакви съмнения кой е правилният курс - Европейски съюз, съдебна реформа, еврозона, Шенген, служби, подкрепа за Украйна. По отношение на личния състав премиерът и вицепремиерът трябва да предложат първи вариант на следващото правителство. Смяната на министри е възможна." – каза още Лорер.