Даниел Митов: Има опити да се дестабилизира средата докато се полагат усилия за съставяне на правителство

„На президента Радев много му се управлява“

Даниел Митов

Даниел Митов

„На президента Радев очевидно много му се управлява“, заяви пред бТВ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.  

Той констатира, че докато в преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се полагат усилия за съставяне на правителство, се правят опити за дестабилизиране на политическата обстановка.

 „Прекалено много станаха действията в посока на това да се дестабилизира средата. Не виждам друг бенефициент от това освен президента Радев, който управлява от много време със служебни кабинети.“ – посочи Митов.    

По думите му, единият признак за това е забавянето на мандата от страна на Радев при положение, че двете коалиции вече са обявили съгласието си за съставяне на правителство.   

Междувременно Радостин Василев обяви, че вероятно ще се отцепи от групата на ПП-ДБ.

„Вървят в кулоарите слухове за някакви записи, с които разполага той. И това е част от тази динамика, която цели разклащане на политическата среда.“ – поясни Митов.  

Той добави и обстоятелството, че Бойко Борисов е извикан на разпити по казуси, които отдавна са били изчистени, но сега се притоплят – по думите му, това са знакови действия.  

Според него убийството на Красимир Каменов-Къро също е свързано с усилията да се състави редовен кабинет.

Даниел Митов коментира също, че преговорите за съставяне на правителство „са твърде деликатни и много сложни, за да си позволим прекалено много спекулиране около тях, защото блансите са крехки".

Той отбеляза,  че двете коалиции са се споразумели да се състави експертен кабинет и единствените политически фигури в него да бъдат Николай Денков и Мария Габриел. Впоследствие се оказва, че от ПП предлагат в него да влязат изявени политически фигури като Асен Василев, Даниел Лорер, Радослав Рибарски и др.  

„Това създава определени дисбаланси в политическото представителство“, отбеляза Митов.  

Той изрази увереност, че Денков и Габриел ще намерят баланс. От ГЕРБ са дали всички правомощия за воденето на преговорите на Мария Габриел.