Даниел Митов: Хората вече разчитат на подобрена версия на управление на ГЕРБ

Първо да видим вота на избирателите, тогава ще говорим с кого ще си партнираме след изборите

Даниел Митов

Даниел Митов

Време е да се върнем към правилата на демокрацията – около победителя да се водят разговори за целите и политиките в държавата. На България е жизнено важно да има редовен кабинет. Ангажимент поемаме единствено към българските граждани, и към никой друг. В кампанията наблюдавам, че хората разчитат на подобрена версия на управлението на ГЕРБ. Получава се нещо като реставрация след революцията. Но това е така, защото гражданите нашето управление означава устойчивост, сигурност и развитие напред на страната. Това заяви в студиото на Би Ти Ви зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

Класиката е коалиция, преговори, поставяне на цели, подписване на споразумение, за да може държавата да върви напред, подчерта той. 

Митов е категоричен, че в една демокрация не може да предпоставя вота на избирателите. Затова след като се види какъв е той и как ще бъдат подредени политически партии, тогава ще се мисли с кого да си партнират, с кого ще влизат в коалиция. 

Бившият външен министър подчерта, че според него ПП и Възраждане съществува органична връзка, защото те са плод на едрия популизъм. Популистите правят три неща. Първо, да разделят политическо пространство на добродетелен народ и на елит (статукво), който работи за себе си. Другото – икономическият популизъм, свързан с благоденствие, без да са ясни как ще бъде постигнато. Той видя близост и между ДПС с ПП – на базата на общата им ценностна посока, която предпоставя да намерят и някакви общи цели в програмите им, които да изглеждат съответстващи на тяхната философия. Докато между ГЕРБ и Възраждане зее дълбока пропаст. А що се отнася до ПП – „лудият с картечница, наречен Промяна, изстреля достатъчно патрони“, затова всеки следващ патрон носи репутационни загуби за ГЕРБ.

За нас винаги е било важно да се отнасяме сериозно към държавата и институциите, особено в тази много тревожна геополитическа ситуация. Ако статуквото означава политическа предвидимост, ред, ясни цели, сигурност – аз нямам проблем да се самоидентифицирам с такова статукво. То започва да се превръща в нещо желано, защото от другата страна е несъстоятелна (…) Програмите са ясни. За нас е много важно да поставим няколко неща на масата – сигурността на границите, здравеопазването, дуалното образование и връзката му с бизнеса, борбата с корупцията, коментира Даниел Митов.