Даниел Митов: Вчера изслушахме елегията на президента по загубената лична власт

Революцията приключи, правителството е наше, българско, заяви зам.-председателят на ГЕРБ

Даниел Митов

Даниел Митов

Персоналните емоции нямат значение, България има нужда от редовно правителство. Това заяви пред Нова тв Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ-СДС. Правителството не е под никакъв натиск или диктат, това правителство, за което сме гласували, е наше. Вчера се сложи окончателен край на революцията, която започна пред 2 г. Революцията приключи. Отдавна говорим, че трябва да има съдебна и конституционна реформа, още преди 2 г. казахме, че сме готови да говорим по въпроса, не бяха нужни цели 2 г. да се бавим, сега някой се опитва нов тип революция да вдига. Някой се опитва отново да казва, че сме жертва на външни сили, подаваме странна идея за неутралитет, съмнявам се, че България може да е неутрална държава, подчерта Митов.

За да се случи конституционна реформа, трябват гласовете на ДПС.

В рамките на преговорите сме получили гаранции, че това което чухме изнесено от Радостин Василев, дискусиите на съвета на ПП за поголовни чистки, че властта няма да се упражнява по този начин. Получили сме такива гаранции, разбира се, трябва да наблюдаваме внимателно процеса. Държавната администрация да работи по закон, да не се правят чистки и да не се уволняват хора безразборно, коментира Митов.

Борисов каза още по време на предизборната кампания, че най-стабилно и логично би било управление с коалицията ПП-ДБ.

Попитан дали ще сменят шефове на служби, Митов отговори: „В разговор с парламента и партиите ще се вземат решения дали трябва или не да се сменят шефове на служби“. Имаше съпротива срещу избирането на редовен кабинет, вчера изслушахме погребалното слово и елегията на президента по загубената му лична власт и става ясно, че тази съпротива е преодоляна до голяма степен, оттук насетне в ръцете на редовния кабинет е да направи верните неща, да се надяваме, че ще върви по правилния път, подчерта още Митов.