Данилов: Западът трябва да е готов за разпада на Русия - той вече не може да бъде спрян

Това може да е много опасен, взривоопасен процес

Олексий Данилов

Олексий Данилов

Руският диктатор Владимир Путин загуби контрол над страна си, светът трябва да бъде готов за разпада на Руската федерация. Такава позиция изрази секретарят на  Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

"Западът трябва да разбере, че Русия е раздробена и няма сила, която би могла да я задържи цяла. Трябва да се подготвим за това. Ние говорим за това вече година. Запомнете, че процесите, които вече започнаха в Русия, не може да бъдат спрени." – посочва Данилов в интервю за Bild.

По думите му, опитът за държавен преврат е показал, че Русия вече не е държава.

Знак, че ситуацията е излязла от контрол, е това, че всяка военна групировка може да действа самостоятелно, а всеки ядрен обект или оръжие може да бъде превзет. Кремъл не може да контролира тази голяма територия, а втората по сила армия в света не съществува, отбелязва Данилов.

"Ситуацията може да се превърне в много опасен, взривоопасен процес, който ще бъде абсолютно неконтролируем. Руската империя рухна. Западът трябва да се прости с илюзията, че Русия ще продължи да съществува в сегашния ѝ вид." – предупреждава той. 

Украйна е анализирала ставащото в руските региони по време на метежа.
"Мога да кажа, че въз основа на тези анализи може да се каже как ще изглежда Русия след разпада си. (...) Татарстан ще бъде отделно, Дагестан ще бъде отделна страна, която няма нищо общо с Русия. Това (сега – б.р.) са колонии на Руската федерация." – казва още секретарят на  Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Превод Faktor.bg