Държавният департамент на САЩ подкрепя Вартоломей за независима Украинска църква

На 25 септември Държавният департамент на САЩ публикува изявление в подкрепа на плановете на патриарх Вартоломей I за независима украинска църква, наричайки го уважаван "глас на религиозната толерантност и диалога между вярващите", съобщава catholicnewsagency.com.

"Съединените щати зачитат способността на православните религиозни водачи и последователи на Украйна да преследват автокефалията според техните убеждения", се казва в изявлението.

"Съединените щати дават своята непоколебима подкрепа за Украйна и нейната териториална цялост, обявявайки се срещу руската агресия в Източна Украйна и руската окупация на Крим. Ние също така подкрепяме Украйна сама да чертае своя път на развитие и взема самостоятелни решения и действия, без външни намеси ".

По-рано този месец Вселенският патриарх Вартоломей I изпрати двама пратеници, които да се срещнат с църковни и правителствени лидери в Киев, за да подпомогнат създаването на автокефална православна църква в Украйна.

В изявление от 7 септември Константинополската патриаршия обяви, че архиепископите Даниел и Иларион ще работят "в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква в Украйна".

"Въпросът [на независимостта] вече е решен", каза Даниел по време на среща на 17 септември с украинския президент Петро Порошенко.

Архиепископът заявява още, че "началото на процеса на обявяване на автокефалната украинска православна църква е започнал".

Руската православна църква категорично се противопоставя на обявяването на украинските православни християни като независими. В отговор на хода на признаването на независимостта на Украинската православна църква от  страна на Константинополската патриаршия патриарх Кирил от Москва съобщи миналата седмица, че повече няма да споменава патриарх Вартоломей I в молитвите си, нито да празнува заедно с него литургиите.

Превод: Faktor.bg