САЩ започват проект срещу дезинформацията у нас

Най-голямата програма за медийна грамотност, подкрепена от американското правителство,

Държавният департамент на САЩ дарява 900 000 долара безвъзмездна помощ, за да подпомогне българското общество да придобие умения за разграничаване на невярна информация и дезинформация, предаде БНР. Проектът бе представен вчера следобед в София. Събитието съвпадна с визитата на заместник-секретаря по публична дипломация и обществени въпроси в американския Държавен департамент Елизабет Алън.

Това е най-голямата програма по медийна грамотност, подкрепена някога от американското правителство, подчерта Елизабет Алън.

"Информационното пространство е поле на оспорвана битка на конкуренцията, в което свободния поток на вярна информация е от значение за всяко едно обществено предизвикателство или проблем, които се опитваме да решим. Толкова много неща се случват, толкова бързо – изкуствен интелект, нововъзникващи технологии, повишена дезинформация, намаляващо доверие в медиите и заплахи срещу журналисти. Много е трудно да се отговори на темпото. И очевидно наличието на онези злонамерени актьори, които целенасочено злоупотребяват с информационното пространство, за да се облагодетелстват за собствена сметка".

На събитие бе и министърът на културата Кръстьо Кръстев, който подчерта важността на медийната грамотност в съвременния глобален свят на свързаност:

"В контекста на предизвикателствата, свързани с разпространението на дезинформацията и опити за влияние върху свободното мислене и волята на гражданите, темата за медийната грамотност е актуална и важна, и за Министерството на културата".

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева наблегна на все по-засилващата се необходимост от развиване на умението дигитална грамотност на фона на днешния глобален климат.

Проектът по медийна грамотност ще бъде реализиран в рамките на две години от Института за медийни изследвания "Пойнтър" заедно с партньорски организации от България.