САЩ опровергаха Reuters: Не сме водили каквито и да са преговори с Русия за Украйна

"САЩ не са водили никакви преговори с Русия относно замразяването на конфликта в Украйна и няма да го направят“. Това заявиха от Държавния департамент в отговор на молба на журналисти да коментират публикацията на Reuters, че Вашингтон е преговарял с Москва и отказал предложение за примирие при настоящото териториално статукво, съобщава РБК.

"Ние сме верни на принципа - "нищо за Украйна без Украйна“. Ние не бихме подкрепили Украйна да бъде принудена да се откаже от територии. Русия може да мисли, че начинът да се сложи край на тази война минава през Вашингтон. Разбира се, че това не е вярно“, се казва още в съобщението.

Държавният департамент подчерта, че Русия не се стреми да прекрати конфликта в близко бъдеще, а иска да подчини напълно Украйна и нейния народ. От ведомството добавят, че Москва публично е изпратила "сигнали за интереса си към прекратяване на огъня“, но няма индикации, че "Русия действително е готова да влезе в каквито и да са преговори, които включват изоставяне на нейните максималистични искания“.

Припомняме, че Reuters, позовавайки се на трима неназовани източника, написа, че президентът Владимир Путин е направил предложение към САЩ и идеята му е била предадена на Вашингтон чрез посредници (те са били арабски страни и някои други). Предложението е било обсъдено с участието на държавния секретар Антъни Блинкен, директора на ЦРУ Уилям Бърнс и съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Това предполагаше възможност за разговор между последния и помощника на Путин Юрий Ушаков. Той се обадил на съветник в Белия дом през януари, който обаче отказал да говори за прекратяване на огъня без участието на Украйна в преговорите. Москва уж била разочарована от позицията на САЩ и сега не виждала смисъл от по-нататъшни подобни контакти.