ДБ и "Промяната" сезираха КС за промените в Изборния кодекс

Парламентарните групи на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” внесоха жалба в КС заради промените в Изборния кодек, съобщи БГНЕС.

Никола Минчев от ПП съобщи, че “жалбата е срещу промените, които бяха въведени в рамките на 48- то Народно събрание в изборния процес. На първо място това, което оспорваме пред КС е въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват - дали чрез хартиена бюлетина или чрез нововъведената бюлетина отпечатана от машина. За тези, които гласуват в секция под 300 избиратели нямат право на избор. Това е неравнопоставено третиране на българските граждани.”, подчерта той.

Минчев обясни, че втората причина е поради, която внасят жалба в КС е “превръщането на машинното гласуване в отпечатване на бюлетини”, отбеляза той.

По думите му механизмът, по който са били наложени промените, също е включен в жалбата.

“Промените, които бяха приети на първо четене, са много по-малки на обхват отколкото това, което в крайна сметка се прие. Тотално прекрояване на ИК между първо и второ четене”, уточни той.

Минчев е скептичен, че КС ще се произнесе преди предстоящите избори.

Надежда Йорданова от ДБ обясни, че процесуалните срокове за произнасянето по дело, след приемането му за допустимо, са между шест месеца и година.