ДБ иска Фандъкова да забрани шествието "Безсмъртен полк", а законът дава това право на ДАНС, прокуратурата и МВР

Няма да бъде съгласувано нито едно русофилско събитие

“Демократична България” поиска кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани шествието на т.нар. Безсмъртен полк на 9 май в столицата. От формацията посочват като аргумент решението на Русия от миналата година да обяви България за неприятелска държава, предаде БНР.

Вчера от Столичната община съобщиха, че кметът Йорданка Фандъкова и управата на София няма да съгласуват нито едно русофилско събитие, свързано с отбелязването на 9 май тази година.

Общинският съветник от "Демократична България" Симеон Ставрев изтъква, че през март 2023 година Международният наказателен съд в Хага е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин. 
Друг представител на формацията в Столичния общински съвет - Бойко Димитров, отбелязва, че въпреки призива на групата към Фандъкова миналогодишното шествие се е провело.

През тази година обаче не е давано разрешение за такава проява.

„От няколко дни в социалните мрежи се изливат провокационни съобщения, че кметството в София е разрешило провеждането на спорния марш "Безсмъртния полк". Съюзът на ветераните от войните е инициатор за поредното провеждане на марша, а съорганизатор е БСП, но искането им не е получило съгласието на кметството.“ - посочват от Столичната община.

„ Режимът за провеждането на подобни прояви е съгласувателен, а единствено ДАНС, МВР и Прокуратурата могат да поискат забрана на събитието.“ – подчертават от столичната управа.