Дебат за по-високи възнаграждения на преподавателите в университетите нажежи страстите в парламента

Депутатите дебатират дали да се увеличат възнагаржденията на преподавателите в университетите, както и в степените на докторантите. Подкрепа засега дават народните представители от ГЕРБ-СДС, “Възраждане” и БСП.

Предложението е средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да е не по-ниска от 180% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. С промените се предвижда и минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които са публикувани официални данни от НСИ.

Дебатът обаче нажежи страстите, след като от "Продължаваме промяната" се обявиха против.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ се обяви против, като коментира, че средства в бюджета не са заложени и нужните 206 млн. лв. за приетите промени ще бъдат дефицит на държавата и могат да повлияят зле на влизането ни в Еврозоната. “Ние трябва да вдигаме доходите, но когато тези пари са в наличност. Не чух откъде ще дойдат средствата”, заяви Сабрутев.

Той предложи това увеличение да е заложено в бюджета за 2025г.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и председател на комисията по образование в НС, заяви, че системата на висшето образованието след като Денков е станал министър на образованието и Василев министър на финансите, бюджетът за образование е най-малък.

Цончо Ганев от “Възраждане” се обърна към ПП с поздравления, че са дали послание как ще влезем в Еврозоната, но научни работници няма да имат увеличение на парите, след което призова за оставка на кабинета.

Борислав Гуцанов от БСП също се обяви против изказването на Венко Сабрутев от ПП-ДБ. “Какви анализи имахте като гласувахте поредната помощ за Украйна, за тях може, а за висшето образование няма. Единственият изход е оставка на вас и на вашето некадърно управление”, призова също Гуцанов. /БГНЕС