Софийска прокуратура прекрати дело срещу Асен Василев по сигнал на "Инса ойл"

То бе образувано по сигнал на Георги Самуилов, подаден до бившия главен прокурор Иван Гешев

Асен Василев

Асен Василев

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнала от Георги Самуилов, директор на "Инса ойл", подаден до Иван Гешев, докато той беше главен прокурор. Това обясниха от държавното обвинение, пише "Сега".

В средата на март м.г. "Инса ойл" обяви, че ще сезира прокуратурата за "разговор на четири очи с неясен контекст" с член на правителството, който се е състоял през януари. В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

За това, че Асен Василев, който по това време беше финансов министър, се разследва, се разбра най-напред от думите на вътрешния министър тогава Бойко Рашков. Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението "да се образува досъдебно производство", като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още тогава Рашков. Той показа делото срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, образувано в спецпрокуратурата и уточни пред Би Ти Ви, че разследването се води за престъпление по служба.

Разследването е образувано на 18 март. В него Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев поискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После срещу "Инса ойл" зачестили проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв.

По време на разследването, водено за длъжностно престъпление, извършено от министър, прокуратурата е установила, че наистина "Инса ойл" е била обект на много проверки. Данъчни ревизии били направени също и на Самуилов, както и на бившата му съпруга. Нито една от ревизиите обаче не е установила нарушения.

Асен Василев е разпитан по делото и отрича да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също така в разследването изобщо не е установено, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава следа. Тъй като и от "Легия антимафия" бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският съветник Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, но отрекъл да има такова нещо.

Дори да е имало такава среща и Василев да е казал това, за което се оплаква Самуилов, това не е натиск, приема наблюдаващият прокурор. Колкото до интензивните проверки срещу "Инса ойл", то те са правени в период на криза с горивата, при това не само срещу "Инса ойл", но и срещу други търговски дружества.

Прекратяването на разследването, което се е случило през август т.г., е ревизирано и потвърдено от Софийската апелативна прокуратура, казаха още за "Сега" от държавното обвинение.