Делян Добрев: ГЕРБ е за кабинет с широка подкрепа, а не за правителство на всяка цена

Не бива държавата да се хвърля в поредните избори, казва кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС

Делян Добрев

Делян Добрев

Трябва да има правителство, но не на всяка цена. Това заяви в ефира на Нова ТВ кандидатът за депутат на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. 

За да има правителство, трябва да има широка подкрепа. То няма да бъде стабилно. Всички парти с евроатлантическа ориентация ще спрат с клетвите – този искам или с този не искам, и да се опитат да съставят работещ кабинет. Трябва да се намерят най-добрите експерти, защото имаме много проблеми, които да получат подкрепа на повече формации. Ние трябва да се обединим около това, което трябва да се направи – справяне с кризите, стартиране на Плана за възстановяване, използването на евросредствата. 

Като изключим „Възраждане“, ние ще направим всички възможни компромиси в разговори с останалите формации, с които да направим кабинет, с широка подкрепа, за да не се наложи отново да отиваме през пролетта на избори. (…) Но няма как Петков и Василев да бъдат поканени в един бъдещ кабинет, след като международните институции им поставиха слаба оценка, посочи Добрев.

Той изтъкна, че са склонни да дадат подкрепа на коалиция без ГЕРБ, защото смятат, че не бива държавата да се хвърля в поредните избори.

За мен "Продължаваме промяната" може да не получат мандат, защото може да се окажат четвърта политическа сила. По-малък формат на правителство – ГЕРБ-СДС и ДПС е изключено. Коалиция ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ също ще бъде с крехко мнозинство и няма да просъществува дълго време. Трябва ни хоризонт от година и половина, за да може да извадим държавата от кризите, е позицията на кандидат-депутатът от ГЕРБ-СДС. 

На финала на разговора Делян Добрев сподели своята прогноза за изборите на 2 октомври - първа политическа сила ГЕРБ, втора - Възраждане, трета - ДПС, четвърта - ПП.