"Демократична България": Радев да наложи вето върху лобистки поправки в закона за туризма

В позиция на формацията се изразява открито несъгласие с опитите на управляващите да задушават конкуренцията

"Демократична България" се обяви срещу ограничаващите поправки в закона за туризма, приети миналата седмица на заседание на икономическата комисия в парламента, и иска президентът Румен Радев да наложи вето върху поредния опит на управляващите за отстраняване на конкуренцията.

"Властта мрази свободната конкуренция. Лобистките закони, стотиците милиони годишно обещания за дотации на ТЕЦ, затвор за споделени превози, монополизирането на медиите със съдействието на Комисията за защита на конкуренцията са достатъчни доказателства за това", се казва в разпространена до медиите позиция на "Демократична България".

Миналата седмица икономическата комисия в Народното събрание одобри на заседанието си текст, който въвежда допълнително изискване към собствениците на имоти, които се отдават краткосрочно под наем през платформи като Airbnb и Booking. Според нея се изисква и писмено съгласие на поне 50% от собствениците на имоти в съответната сграда даденият имот да се отдава краткосрочно под наем.

"Демократична България" е категорично против такова вмешателство в личните дела на хората. Възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и Booking.com съживи цели райони в София и други градове. Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша", пише в позицията.

В нея се предлага многото празни жилища в София да бъдат предлагани на нарастващия брой туристи. В противен случай ще са нужни "поне 100 нови хотела, които ще бъдат построени върху зелени площи, паркоместа или стари сгради", предупреждава "Демократична България".

Обединението настоява президентът Румен Радев да наложи вето върху този опит за отстраняване на конкуренцията. "Категорично поемаме отговорността да върнем свободата на споделената икономика след парламентарните избори, като върнем пълноценно на пазара краткосрочното отдаване на апартаменти и на автомобили (услуги от типа Uber)", пише в позицията.