"Демократична България" внася законопроект за закриването на ВСС

"Демократична България" (ДБ) са внесли законопроект за промени в Закона за съдебната власт. От обединението искат предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), както и премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС.

Ако поправките бъдат приети от Народното събрание, новият избор на членове на ВСС трябва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта.

Членовете на ВСС да не губят качеството си на съдии, прокурори и следователи

Предложението предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи. ДБ мотивира предложението си с това, че е неприемливо "изкуствено да се разкъсва връзката между качеството на съдия, прокурор
и следовател и длъжността на член на ВСС".

Според обединението запазването на качеството на съдии, прокурори и следователи на изборните членове на ВСС е гаранция, че съдебната власт ще осъществява своето самоуправление от независим орган, излъчван в мнозинството си от самата нея. "Отделянето на членовете на ВСС от пряката им работа за пет години, колкото е продължителността на мандата, действа демотивиращо, деквалифицира ги, отчуждава ги от всекидневните проблеми на правораздаването и води до формиране на специфична бюрократична култура, което пречи за ефективното упражняване на правомощията", се посочва в мотивите на законопроекта.

От ДБ припомнят, че до 2007 г. изборните членове на кадровия орган продължаваха да изпълняват и другите си задължения. С изменение на закона от 2007 г. обаче се приема, че щом ВСС е постоянно действащ орган, то членовете му имат различен правен статус.
"От наложилото се след 2007 г. разбиране за последиците от статуса на ВСС като постоянно действащ по отношение на изборните му членове, свързани с дефиниране на възможността те да продължат да упражняват съответната си юридическа професия и по време на мандата, произтича опасност за независимостта на съдебната власт", се казва в мотивите към законопроекта.

Кариерните бонуси

Законопроектът на обединението премахва т.нар. кариерни бонуси за главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), които бяха дадени от 44-ото Народно събрание. В момента законът предвижда възможност те да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им. Предложението на ДБ е след края на мандата им членовете на ИВСС да се възстановяват на заеманата преди избора длъжност.
Според вносителите настоящото положение създава привилегия за съответните магистрати, които получават несправедливо преимущество за кариерно израстване спрямо останалите им колеги.

"Кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати. Не може да бъде приета тезата, че функции по контрол върху административната дейност могат да бъдат приравнени на правораздавателна дейност, каквото на практика се получава в сега действащите текстове", се казва в мотивите.
Вносителите посочват интереса на обществото за получаване на качествено правораздаване, а не за осигуряване на възможност за кариерно развитие на съответния магистрат.