Ден за размисъл преди балотажа в неделя

Не се допуска предизборна агитация

Съботният ден преди балотажа на местния вот е ден за размисъл.

Избираме 91 кметове на общини, 491 на кметства и 31 на райони. В 5900 секции в страната ще се гласува и с машини. Това реши Върховният административен съд, който отмени решението на ЦИК от първия тур да се гласува само с хартиени бюлетини. До решението на ЦИК в последния момент да се гласува само с хартиени бюлетини се стигна след доклад на ДАНС, от който стана ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си и на флашка. Зам.-министърът от своя страна заяви, че справката на ДАНС е пълна с неверни твърдения. Видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините, заяви още министър Стойнов.

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) на 2 ноември удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа на местните избори на 5-ти ноември. Екипите на трите институции работиха интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

В деня за размисъл по традиция не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не е разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или коалиция до приключването на изборния ден. Забраната се отнася и до профилите в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър, Вайбър, Ютюб и др. доставчиците на медийни услуги.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 избиратели. На 5 ноември могат да гласуват и са включени в избирателните списъци тези избиратели, които между първия и втория тур са придобили избирателни права, включително навършващите 18 г. към изборния ден.

В неделя секциите ще отворят в 7.00 сутринта и вотът ще продължи до 20.00 ч., или до изчерпване на чакащите да гласуват.