Деница Сачева: Няма намерения да се намаляват нито заплатите, нито пенсиите

Социалният министър прогнозира ръст на безработицата през есента заради край на сезонната заетост

Деница Сачева

Деница Сачева

Няма намерения да се намалява минималната заплата и пенсиите. Не знам защо трябва да обсъждаме това, при положение, че вчера пенсиите бяха вдигнати с 6,7%.

Така социалният министър Деница Сачева опроверга в студиото на Нова ТВ появила се в публичното пространство информация, че ще се върви към съкращаване на доходите.

По отношение на мярката 60/40 нейната ефективност се отчита по два начина - броят на спасените работни места и овладяването на безработицата. Затова мярката работи, изтъкна социалният министър. По думите й досега са изплатени 130 млн. лева.

Сачева подчерта още, че нашата икономика е много силно свързана и със световната икономика, затова разумният подход е адекватният подход.

Социалният министър прогнозира, че през есента може да има ръст на безработицата заради края на сезонната заетост.

Всички наши усилия са фокусирани в сферата на заетостта. До края на годината може да дойдат средства по линия на ЕС. Дискусии в момента се водят именно за това, заяви Сачева.

Социалният министър подчерта, че броят на безработните, които се регистрират в бюрата по труда в последната седмица, е намалял значително – до около 1000 души на ден. Заслуга за това имала и мярката 60/40, благодарение на която са спасени хиляди работни места. Кандидатствалите за такава финансова подкрепа получавали полагаемите им се средства в рамките на 12 дни. 7 били необходими за разглеждане на заявлението и още 5 – за превеждане на парите от Националния осигурителен институт.

„Говорим за запазване на почти 300 000 работни места. Поставили сме си за цел да задържим безработица до ниво от 6,5% в края на годината”, поясни Сачева.

Сачева не допуска, че ще има сериозни злоупотреби от страна на хората, на които се полагат социални помощи. Тя не очаква онези, които в момента получават пари от бюрата по труда, по-късно автоматично да влязат в системата за социално подпомагане.

„Социални помощи в момента получават около 22 000 души, а помощи за безработица – около 110 000”, допълни министърът.

Тя коментира и темата за личните асистенти. „В момента в България те са 28 000 души. Алармираме за следния риск: от 1 януари 660 000 души ще имат право на личен асистент, което би струвало на държавата 36 млрд. лева. Не всички тези хора обаче имат нужда от асистенти. Истински нуждаещите се 35 000 – 40 000 души”, обясни социалният министър.