Деница Цачева: Какъв учителски протест, излязоха само две учителки

Предвижда се в новата програма учителите да бъдат стимулирани за тяхната креативност в работата с учениците

Деница Сачева

Деница Сачева

"Вчера нямаше учителски протест. Имаше акция, в която участваха две учителки." Това заяви зам. министъра на образованието Деница Сачева.

"Исканията, които бяха внесени в министерството, на практика нямаха основание. ", заяви Сачева и обясни, че ежедневните посещения, които тревожеха учителите няма да бъдат въведени.

"Голяма част от другите им искания, повечето свързани с атестациите на учителите и с електронните дневници, също вече са част от програмата на Министерството на образованието. Имаше и искания, които не могат да бъдат удовлетворени, например искането родителите да бъдат уведомявани само по електронен път за отсъствието на децата им", посочи Сачева и обясни, че това не е вариант, защото голяма част от родителите не са дигитално грамотни.

Зам. министърът на образованието обясни още, че в длъжностната характеристика на учителите присъства работата с родителите, така че няма повод да се смята, че това ще промени по някакъв начин длъжността им.

Тя поясни, че ще има и много други мерки за справяне с неграмотността, включително и съвместна работа на образователната и социалната система.

От разговора стана ясно, че от министерството искат да насочат вниманието на учителите към индивидуалния подход в образованието и да ги убедят да не се придържат изцяло върху учебник, а да проявяват креативност в работата с учениците, което беше заявено и от министъра на образованието Красимир Вълчев.