Денков: Суверенна Украйна е ключова за сигурността в Европа, Русия да понесе своята отговорност

България ще помага за включването на Украйна в НАТО и ЕС

Володимир Зеленски и Николай Денков, снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски и Николай Денков, снимка: БГНЕС

България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Николай Денков на днешната си среща с президентана Украйна Володимир Зеленски.  

„Добре сте дошъл в България. За мен е удоволствие да ви посрещна и да изразя своята и на правителството подкрепа в борбата на Украйна срещу Русия. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа.“ – обърна се Денков към украинския лидер.

„Русия трябва да понесе своята отговорност и за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България. В Украйна се намира най-голямата българска общност. Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Петков и министър Василев се ангажираха на европейско ниво. Кабинетът Петков включи нашата страна в усилията на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната.“ – каза още той като добави, че страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия.

„Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат готовност да помогнат при реставрацията и консервацията на паметници на културата в Украйна, а от разговорите днес разбрахме, че Украйна има интерес и да работим заедно в областта на образованието и развитието на новите образователни технологии. България иска устойчив и справедлив мир за света, и ще направи необходимото за него.“ -  допълни премиерът.

Очаквам с президента Зеленски да се видим отново само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото заседание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети важни решения, завърши Денков. /БГНЕС