Денков: Не знам дали Радев защита интереси на други държави, но знам, че не защитава българския интерес

Президентът по никакъв начин не защитава българските интереси, дали защитава чужди интереси - нека всеки сам да помисли. Може би защитава интересите на други държави - Русия, Унгария, Сърбия, не знам, но не защитава интересите на България.

Това коментира пред български журналисти в Брюксел премиерът Николай Денков. Днес президентът сезира Конституционния съд за таксите за пренос на руски газ.

Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е против интересите на България, категоричен бе Денков. Той уточни, че цялата информация за таксата за пренос на руски газ е изпратена до Европейската комисия и там я разглеждат.

Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Но никой не е казал, че тази такса не е правомерна, допълни Денков.

Министърът-председателят каза още, че се очаква ЕК да изпрати писмо до Нидерландия с покана за мисия в България във връзка с приемането ни в Шенген.

Не разчитаме на тези два дни, за да убедим Нидерландия, че сме подготвени за Шенген, но имаме много съществен напредък по защитата на границата в последните месеци и всичко това се отчита. Дипломацията също трябва да си свърши работата - разчитаме на подкрепата и на другите държави, каза още премиерът.

Очаквайте подробности. /БГНЕС