Депутатите приеха отказа на Габриел да е премиер, първият мандат - неуспешен

Мария Габриел

Мария Габриел

Депутатите приеха с 226 гласа “за” отказа на Мария Габриел да оглави България като министър-председател с първия мандат за съставяне на кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Мария Габриел се отказа да оглави България като министър-председател от ГЕРБ-СДС и декларира, че няма да предлага състав и структура на Министерски съвет.

В хода на разискванията в пленарна зала обаче ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ вторият мандат да бъде реализиран като национален - общ с премиер отново, предложен от ГЕРБ.

"Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС", съобщи от парламентарната трибуна ген. Атанас Атанасов.

Това не е покана за преговори. Това е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които публично поехме преди 9 месеца, добави той.

От своя страна Кирил Петков призова ГЕРБ да направят стъпка напред, за да се случат реформите - в съдебната система, в службите, в регулаторите.

"Ако регулаторите, съдебната система и службите не бъдат оправени, не сме постигнали европейска държава. Преди 9 месеца говорихме за 18 месеца управление. Трябва да си спазвате думата", заяви Петков.

Опозицията веднага реагира, първо с възгласи в залата.

"Вие да се молите, а вашите колеги от ГЕРБ-СДС да се смеят. Единственото, което може да Ви осигури втори мандат е да предложите Борисов за премиер. Наистина Ви съжалявам", обърна се зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски към Атанас Атанасов и декларацията на ПП-ДБ.

Думата харакири от днес има ново значение - харакиро, заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в реплика към Кирил Петков.

Ето какво пише в писмото, с което ПП-ДБ предлагат общ втори мандат на партията на Бойко Борисов:

"По Конституция предстои да бъде връчен втори проучвателен мандат за съставяне на правителство. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с Парламентарната група ГЕРБ - СДС.

Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки: ● Подписване от председателите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо конкретни гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение; ● Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС”; ● Състав: настоящият състав на Министерски съвет (МС), доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението; ● Структура: запазване на досегашната структура на МС.

За да поясним – това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори.

При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента. Очакваме официален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента", гласи предложението на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС. /БГНЕС

Конституцията предвижда президентът Румен Радев да връчи втория мандат на втората политическа сила - ПП-ДБ. И двете формации са заявили готовност за реализацията му като национален, съвместно с ГЕРБ-СДС. Какво обаче ще се случи - е въпрос на време да разберем.