Десислава Атанасова: Да наречеш българските граждани "болни с амнезия" е недомислено изказване

ГЕРБ няма да се съобрази с ветото на президента на Изборния кодекс, бе категорична тя

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова

Ние направихме голямо усилие България да има кабинет, с ясното съзнание, че следващите, които ще получат мандата, ще са хора, които са доказали, че не могат да управляват. Това заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според нея всички аргументи, че защото мандатът е на първата политическа сила, затова не получава подкрепа, са лишени от логика и обясни защо смята так.

Сега постъпихме по-различно – ние не излъчихме ясно политическо правителство. Затова предложихме възможност за разговор, а не само търсене на подкрепа на правителство. Вярно е, че ние носим цялата отговорност за реализирането или не на този мандат. Но да наречеш българските граждани болни с амнезия е недомислено изказване. ГЕРБ беше избран само преди месеци като първа политическа сила. Зад нас стоят над 650 000 българи, които искаха да видят един политически кабинет. А ние предоставихме в този кабинет да влязат професионалисти, а не хора, зад които не знаем кой стои. При тези предизвикателства пред държавата не беше ли нормално да загърбим политическото противопоставяне и да подкрепим един експертен кабинет. Това беше нашето усилие – да направим крачка назад и да предложим хора професионалисти, подчерта Атанасова.

На въпрос дали ще отидат на разговори, ако ги поканят от ПП, тя бе лаконична: Ако имаме покана за разговор – ние имаме органи и в партиата, и в парламента, които ще вземат решение. Но не виждам логика да водим разговори с вторите и с други партии, при условие, че те едва ли ще предложат някаква програма, която се опитаха да реализират. 

Що се отнася до това, ако бъде даден третия мандат на Демократична България, каква ще бъде позицията на ГЕРБ, Атанасова обясни, че диалогът не следва да отсъства от парламента. ГЕРБ имат с ДБ много общи решения, затова тя лично недоумявала как са предпочитали да управляват с БСП, отколкото с партия, с която са от едно европейско семейство. 

Нека да видим на кого ще бъде връчен третия мандат. Ако той отиде в БСП обаче – ние няма да подкрепим техен кабинет, бе категорична Десислава Атанасова.

На финала на разговора тя изрази ясно позицията на ГЕРБ относно наложеното от Румен Радев вето на Изборния кодек.

Няма да се съобразим с ветото на президента по Изборния кодекс. Надявам се, че това вето ще бъде преодоляно.