Диетолог: Хората с наднормено тегло по-трудно изграждат имунитет

Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН

Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН. Според прогнозите на организацията до края на годината над 130 милиона души ще се изправят пред глад, а 3 милиарда няма да могат да си позволят здравословна храна. Във Великобритания всяка седма смърт се дължи на неправилно хранене, а 2/3 от жителите на Острова са с наднормено тегло.

До какви здравословни проблеми водят излишните килограми и правят ли ни по-уязвими на коронавирус? Връзката между затлъстяването и COVID-19 обясни диетологът д-р Мария Николова в студиото на Нова ТВ.

„За съжаление, все повече деца и възрастни пристигат с повишено телесно тегло с 3-4 кг. По-опасното е, че се повишават коремните мазнини, които са в черния дроб. Чрез анализ видяхме, че се влошават т. нар. придружаващи рискови фактори за затлъстяването”, добави Николова.

Тя заяви, че затлъстяването не е социален феномен или козметичен дефект. Посочи, че то е заболяване.

„Хората с наднормено телесно тегло имат по-голям брой мастни клетки, в които се оказва, че има повече рецептори, за които коронавирусът се захваща. Тоест, имаме по-голям брой рецептори, през които вирусът може да навлезе в организма. Вирусът може по-дълго да се отглежда във въпросните клетки”, обясни диетологът.

Д-р Николова обобщи, че затлъстяването, заедно с възрастта, e рисков фактор за заразяване с COVID-19.

„Опитът със затлъстяването и инфекциите е от преди появата на коронавируса. Категорично наднорменото телесно тегло е фактор, който дава по-лош имунен отговор. Човек с лоша вътрекоремна мазнина по-трудно изгражда имунитет”, каза още тя.