Димитър Аврамов: Управляващата ос е ГЕРБ-ДПС, ПП трябва да се замислят върху това

По думите му управлението у нас днес прилича на разхвърлен двор

Димитър Аврамов

Димитър Аврамов

Предвид качеството на управлението, предсрочни избори са рационален вариант. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Димитър Аврамов.

"Настоящото управление, макар и единствено възможното, както беше наричано от всички, е като разхвърлян двор – няма ред, няма концепция. Затова се спори за всичко, затова се влиза в непрекъснати пререкания", смята политологът.

По думите му, коалицията ПП-ДБ е "нещо като патерица на политическата маса в момента". Няма нито качествена, нито концептуална промяна в управлението, смята Аврамов. Според него не се забелязват нито структурни промени, нито значими политики.

"Не бих чертал управленски конструкции за следващия парламент по сегашните социологически проучвания", посочи Аврамов.

Следващият голям разговор в България не е за това как един министър да съвместява две позиции, а за "съкращаване на държавата", защото правителството е прекалено голямо и не постига ефективна работа, а обществото харчи прекалено много за правителство и държава, коментира политологът.

"Ако външната политика на България се крепи на крехките плещи на г-жа Габриел или на нечии други крехки плещи, то това не говори добре за кадровия потенциал на управляващите формации", смята той.

По думите на Аврамов ГЕРБ не са свикнали да се съобразяват с когото и да било, но понеже има коалиционна формула, трябва да се съобразяват. И поясни, че ГЕРБ е по-малка партия, отколкото беше преди.

"ГЕРБ се чувства по-добре в разговор с ДПС, отколкото в разговор с ПП-ДБ. Управляващата ос е ГЕРБ-ДПС. Тя не е ГЕРБ-ПП. Това е нещо, върху което ПП трябва да си помислят и да обяснят на своите избиратели", посъветва политологът

След ротацията ПП ще бъдат в по-комфортна ситуация, защото ГЕРБ официално поема кормилото, но няма причина да мислим, че Петков ще успее да комуникира с обществото по-добре от Борисов, коментира Аврамов в предаването "Преди всички".