Димитър Бечев: Решението за арест на Путин е важен политически акт, не само декларативна позиция

Китайската външна политика спрямо войната в Украйна ще остане в баланс, смята преподавателят от Оксфорд

Димитър Бечев, снимка: БГНЕС

Димитър Бечев, снимка: БГНЕС

"Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага, ограничава свободата му на действие. Страни по статута на Съда са над 130 държави. Това означава, че той няма да може да ги посещава. Политически този акт има значение, не е само декларативна позиция". 

Това каза пред  БНР преподавателят в Оксфорд Димитър Бечев. И допълни, че към днешна дата няма изгледи за мирни преговори между Русия и Украйна.

"Можем да се надяваме за разговори за ограничаване на външния ефект".

По думите му ефектът от войната тепърва ще се забелязва.

"Енергийната криза ще се усети през следващия отоплителен сезон. Последица е и сближаването между Русия и Китай. Предстои визита на Си Дзинпин в Москва, където вероятно Китай ще изкаже своите позиции относно украинската криза. Китай е в деликатно положение, защото от една страна не иска Русия да изгуби, но от друга страна не иска ескалация на напрежението... Вероятно няма да чуем категорична позиция от Китай, но дори и страната да заяви нещо, това не означава, че ще предостави пълна военна подкрепа, защото мерилото за това доколко дълбоки са военно-политическите отношения е какви ще бъдат китайските доставки. Балансът ще бъде запазен в китайската външна политика".

Бечев посочи, че вече втори месец Русия е в рецесия и икономиката няма да се върне към растеж до края на годината:

"Дългосрочно санкциите пречат на Русия да мине в режим на по-ускорен растеж и развитие. Макроикономическият екип, отговорен за руската вътрешна политика, е доста компетентен. Съумява да запази стабилност. Но външната среда става по-трудна. Ако намалеят приходите от продажба на петрол, който е основен фактор за попълване на бюджета, ще има последици. Има стабилност в руската икономика, но има стагнация, която предопределя траекторията на страната в близките десетилетия".