Димитър Ганев: Ако Радев иска да легитимира нов проект, трябва да скочи сам, защото вече няма опции

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

"Ако Румен Радев иска да остане в политиката, вече трябва да скочи сам, персонално, защото видяхме какво се случи и с "Продължаваме промяната", и с партията на Стефан Янев. Той няма много опции. Мисля, че си е взел поука, след като легитимира с действията си други политически субекти". Това заяви пред БТВ политологът Димитър Ганев. 

"Решиха се няколко доста сериозни проблема пред "некоалицията", а именно бюджетът и съдебната реформа. Това, че през последните дни виждаме мирно положение, не означава, че няма да видим по-остри противоречия в следващите няколко седмици, защото в рамките на следващия месец и половина ще се решава кои ще са новите министри. Има един много важен фундамент, който кара "непартньорите" да свикват да са заедно помежду си и на второ място е общият политически интерес. Той е мнозинството да стои и да не бъде съборен парламентът. Да влезем в хипотезата, че някой от партньорите хвърли кърпата и отидем на избори. Ще има ли някой от ПП-ДБ, ГЕРБ или ДПС по-добро представителство? Отговорът е по-скоро не. При ПП-ДБ може да има отлив, докато ГЕРБ и ДПС ще запазят резултатите си от предишния вот. Другият въпрос е - имат ли друг партньори при подобна конфигурация? ПП-ДБ могат ли да управляват без ГЕРБ, а ДПС ще може ли да попадне в по-изгодна конфигурация? Освен това, парламентарните избори винаги носят риск за разместване на пластовете. Общият интерес насочва "некоалицията" да не мисли за предсрочен вот. Косъмът, на който виси управлението, се оказа доста дебел с времето, защото партиите виждат какви са рисковете. Някои от партньорите тактически правят ходове, за да вземат надмощие във властта. Всичко това ще се засилва, защото нито избирателите на ГЕРБ-СДС, нито на ПП-ДБ са щастливи от ситуацията. С приближаването на евроизборите напрежението между управляващите ще се покачва, както беше преди местния вот. Освен партньори, партиите са и конкуренти за показване на лице и на идентичност", коментира Ганев.     

"Не се предполагат предсрочни парламентарни избори, ако няма форсмажорна ситуация. Така че на Румен Радев не му се налага да назначава нов служебен кабинет. Посегателства върху правомощията са свързани най-вече с назначаване на служебния кабинет. Тук има очакване, дали Конституционният съд ще реагира на Румен Радев", каза още политологът.