Димитър Ганев: Ниската активност и влизането в полето на "градската десница" може да изиграят лоша шега на ПП

БСП е надценена в проучванията, защото след това част от електората ѝ не гласува заради машините

Димитър Ганев

Димитър Ганев

"В последния месец и половина отбелязваме в посока на възстановяваме на ПП от позициите, в които се намираше от март до май. ИТН остава близо до чертата на парламентарната бариера, но все пак е под нея. При тази картина ни чака 7 или 8-партиен парламент". Това заяви социологът Димитър Ганев по повод днешните данни на "Тренд" за това, който ще влезе в НС, ако изборите са днес. 

"ПП са много гъвкави - бързо могат да увеличават подкрепа, но и толкова бързо тя да падне. Това е характерно за формации, които нямат твърд електорат като ГЕРБ например. Виждаме как през последните няколко проучване тя запазва процента си. Ниската избирателна активност може да изиграе лоша шега на "Продължаваме промяната". В резултатите на ДБ не личи някаква ерозия. Вижда се, че ПП през април и май влезе в електоралната територия на ДБ заради по-ясните позиции. ПП обаче рискува да дистанцира масовия градски българин с прекалено навлизане в полето на градската десница. Хората се интересуват от цените и инфлацията, но това не е силна тема за партията на Петков и Василев. Ако има коалиция между ПП и ДБ, най-важно е как ще го разкажат. Препоръчвам на "Демократична България" първо да подреди листите си преди да започне преговори. Това ще е изключително сложна коалиция между коалиция с три партии и ПП. Партията на Стефан Янев намалява подкрепата си, защото не чуваме никаква позиция на фона на турболентните политически събития през последните месеци. Не казвам, че този тренд не може да се обърне", каза още Ганев. 

"Съставянето на кабинет няма кой знае какви шансове. Не мисля, че щеше да има разлика, ако мандатът беше връчен на ДБ, защото ключът не е в тях, както не е и в БСП. Въпросът е дали ПП и ИТН ще успеят да седнат на една преговорна маса. Малко вероятно ми се струва Слави Трифонов да седне и да преговаря с Кирил Петков. Румен Радев прави жест към редовите социалистите, за да не се дистанцира на фона на и без това влошените отношения със "столетницата", каза още социологът.