Димитър Ганев: Съгласието за правителство ще повлияе зле на резултата на ПП

Това обаче не важи със същата сила за ДБ

Димитър Ганев

Димитър Ганев

Ако една от първите две формации, постигне слаб резултат на местните избори, това ще постави коалицията под много сериозен натиск. Това заяви политологът  от "Тренд" Димитър Ганев по повод проектокабинета „Денков-Габриел”.

Той допълни, че постигнатото съгласие ще окаже негативно влияние на "Продължаваме промяната". Това обаче не важи със същата сила за "Демократична България".

"1/3 от електората на ДБ е концентриран в столицата. Никой не е очаквал от ДБ да има кметове в областни градове, каквото очакване можеше да има от "Продължаваме промяната". 

Според Ганев е малко вероятно вторият мандат да не се осъществи.

"Отговорността ще се носи от ПП-ДБ, ГЕРБ остават в позиция, че ако нещата не тръгнат, биха могли по-лесно да се измъкнат от тази ситуация”, посочи Ганев. 

Той смята, че "общият профил е експертен кабинет", като по думите му това е бил и единственият начин за постигантето на някакво споразумение дали с ПП-ДБ, дали с ДПС и БСП. "Това е опит да се скрие коалицията им, която не изглежда по традиционен начин", добави политологът.

По думите му, след записите, които пусна вече бившият депутат от ПП-ДБ Радостин Василев, ГЕРБ са в по-изгодна позиция.

Относно състава на правителството Ганев коментира: „Имаше настояване от ГЕРБ да няма политически лица в кабинета, но явно Асен Василев е бил точката, от която ПП не може да отстъпи."