Димитър Ганев: В днешната ситуация има един печеливш – ПП, подкрепата за Радев и Янев ерозира

Шансът да има работещ кабинет е минимален, прогнозира социологът

Димитър Ганев

Димитър Ганев

Тенденцията, която се вижда, след като ИТН оттегли министрите си,  ясно се вижда - че има един печеливш – ПП , която успя да възстанови част от подкрепата си и един губещ – ИТН, което вероятно ще загуби своето парламентарно представителство. Разказът на ПП очевидно е хванал повече дикиш. Това коментира в студиото на Би Ти Ви социологът Димитър Ганев. 
 
Ние сме във фаза на последен шанс за съставяне на кабинет, но те са минимални. Може да има само една конфигурация в рамките на този парламент. Нямаше значение на кого дава третия мандат Радев – защото основната задача е ИТН да се върне на масата на преговорите. Но не мисля, че и ПП искат това, защото това би разрушило основната им теза и това ще им нанесе щета. 

Има някакъв фатализъм да има нови избори. Правителство винаги ще има, да, няма да има парламент, но това не е прецедент. Така е било някога и в Белгия, и в Италия, посочи Ганев.

Той отбеляза, че при последното проучване не са мерили нивото на доверие в лидерите на различните партии. Но има ерозия в доверието на президентската институция в лицето на Румен  Радев, като част от симпатизантите на ПП оттеглят подкрепата си за президента. Динамика и ерозия се наблюдава също в подкрепата на партията на Стефан Янев и това се дължи на изключителната  пасивност на бившия служебен премиер, подчерта Димитър Ганев.