Димитър Стоянович за напрежението в БНТ и защо с Шани вече не водят културния блок

Пита, дали има ли нужда от подобно предаване

Димитър Стоянович

Димитър Стоянович

„С Александра Гюзелева – Шани не сме уволнени от предаването за култура в БНТ. Към предаването трябва да се гледа много внимателно, но доколкото си имам някаква яснота, това е свързано със санитарно-хигиенни ограничения и с желанието да се правят промени в съдържанието, за да стане програмата по-гледаема или атрактивна. Досега това не е изговорено с нас. Предполагам че, това е причината на този етап с Шани да не сме на екран. Времената са такива, че човек, ако се спъне и си счупи крака, винаги може да се обясни с Covid-19”. Това заяви журналистът и бивш водещ на Култура.БГ по БНТ в „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа. 

„Култура принципно се прави трудно, а в положение на обществена изолация – става още по-любопитно. В момента се преосмисля необходимостта от култура. Тя има нуждата от правилно и компетентно отговаряне. Много голям проблем е и кой как разбира културата. Това показва кръгозора на всеки. Едни хора приемат културата през Маяковски, други – през Камен Зидаров, а трети – през естрадна песен“, коментира Стоянович. Георги Коритаров допълни, че едно предаване за култура не трябва да е само информативно и да се отделя време за това, каква нова книга се е появила, а да е по-обширно. 

„Не може да се сравним с Франция по културна среда, но тя се изгражда. Аз си задавам въпроса - дали това предаване за култура не е скучно, има ли някой потреба от него? Това много ме притеснява, защото ако публиката смята, че е досадна необходимост, навлизаме в същинския проблем. Надявам се да не е така, а болничният ми да е заради нови водещи, които може да са по-атрактивни. Аз не съм човек, който е казал, че трябва да се случва на всяка цена“, каза още Стоянович.