Димитър Узунов за Лозан Панов: Избирането му за председател на ВКС е тежка грешка

Открито политиканства, всява интриги и раздори в съдебната система, заяви съдията

Димитър Узунов

Димитър Узунов

Изборът на Лозан Панов е тежка грешка. Да, ние избрахме шефа на ВКС, но той създава интриги, говори срещу колеги от съдебната система, което е в разрез с етичния кодекс. Няколко месеца след избора му той открито започна да политиканства, да всява интриги и раздори в съдебната система, заяви в ефира на бРВ съдия Димитър Узунов, който е част от магистратите, които вчера поискаха оставката на Панов като шеф на ВКС. Те обосновават искането си и с последния огромен скандал, който председателят на ВКС допусна със заснемането на клипа в Съдебната палата с голите момичета и въоръжените гангстери.

"Ние допуснахме тежка кадрова грешка. Предложихме млад, умен, напорист човек, който да обединява съдите в страната, да гарантира независимостта. До ден днешен виждаме точно обратното", посочи Узунов.

Тези, които го избрахме, той ни нарече блато, значи той произлиза от блатото, каза още той. "Панов не смята ли, че нанася щети на съдебната система с такива приказки", попита той. 

Узунов припомни друга срамна случка от Съдебната палата, когато магистрат беше закачил дамски гащи и бе написал "Чалга клуб Мале мале" на една от стаите в палатата. Случаят е много аналогичен с това, че Панов допусна клип с наркотици да се заснеме в Съдебната палата, припомни срамния акт Узунов.

Ние не искаме ВСС да образува дисциплинарно производство, а отправяме призив към нашия избраник да си подаде оставката, но той няма да го направи, смята Узунов.

Докладът на Европейския семестър няма нищо общо с доклада за мониторинг, коментира Узунов и вчерашната фалшива новината, че България продължава да бъде наблюдавана от ЕК. Има доклад, в който се казва, че България е покрила всичките критерии и към момента няма никакви промени на тази позиция, поясни той. 

Узунов припомни, че за да се създаде мониторингов доклад, тук идват експерти и събират сведения, но такова нещо към момента няма.