Димитрин Вичев: Време е „зелените чорапи“ и ДС-ченгетата да си тръгнат от президентството - аман от генерали и полковници

Днес ролите са разменени - БСП ще играе шоуто на ДПС от 1992 г.

Димитрин Вичев

Димитрин Вичев

Крайната цел на партията на Слави е да отврати българите от политиката, партиите и парламентаризма

Този, който идвал и „водел ада след себе си“ ще бъде скоро забравен и изхвърлен като счупен и ненужен инструмент, казва пред Faktor.bg съпредседателят на Атлантическия съвет на България

Димитрин Вичев е политически затворник от годините на комунизма. Създател на СДС Шумен. Зам.-председател на Изпълнително бюро на Националния Комитет на БСДП, с лидер д-р Петър Дертлиев - 1991-1994 г.  Учредител и съпредседател на Атлантически съвет на България.

Интервю на Васко Василев

-  Г-н Вичев, Атлантическият съвет на България още в първите дни след изборите публикува  своя декларация, в която предупреди обществото за подводните камъни при съставянето на правителство от партиите на протеста. Сбъдват ли се и най-мрачните  прогнози?

-  В Декларацията от 12 юли 2021 г. АСБ призова политическите партии от 46-то Народно събрание да поемат ангажираща ги политическа отговорност за управлението на страната, за да докажат, че няма разминаване между техните предизборни думи и следизборни дела. Призовахме ги в името на България да намерят път за открити разговори и максимално широко представено коалиционно отговорно управление на страната, с ясен политически мандат.
На тези избори ние гражданите зададохме на политиците сложна задача - да намерят начин за постигане на широко политическо съгласие около най-важните стратегически цели за България и да защитят евроатлантическия избор и път на държавата.

Това което виждаме днес, три седмици след изборите, е точно обратното на това за което призовахме. Днес мандатоносителят „Има такъв народ“ с делата си показа на  българско общество, че не се интересува от мнението му и че ще действа по свой начин и със свои „експерти“.  Партия която е получила подкрепа на  по-малко от 10 %  от българските избиратели  си присвоява правото да говори от името на „народа“ и „суверена“. Никой не и е делегирал такива права. Това разрушително поведение и стил на общуване с политически опоненти и „партньори“ срутва политически мостове и разклаща из основи цялата конструкция на държавността  и малкото останали здрави елементи на политическата система в България. 

АСБ не приема такъв подход и категорично не подкрепя съставяне на правителство по този антисистемен , не европейски начин. Представеният кандидат за премиер  не отговаря на най-важното условие - тази най-висша политическа длъжност в държавата да бъде заемана от човек с лидерски качества, с политически опит  и с ясно осъзната държавническа отговорност. Представеният кандидат за премиер няма базово необходимите качества да бъде  министър-председател на България. От тук насетне всякакви коментари и разговори за персоналния състав и структурата на правителството на малцинството на ИТН стават ненужни и излишни.  

-  Ако всичко е като в спектакъл, кои са сценаристите на това следизборно шоу, които публиката не вижда?

-  За мен като човек, който се е занимавал активно с обществено-политическа дейност повече от 40 години, вече няма никакво съмнение, че този грозен и пошъл псевдодемократичен „спектакъл“, който ни разиграва Слави Трифонов и шоу-сценаристите му, е  замислен отдавна и  е подготвен от опитни политически стратези и задкулисни партийни инженери от т.н. ченгесарско-кремълско задкулисие. В действията на ИТН няма импровизации. Те последователно изпълняват тактическите си задачи. Те са инструмент за продължаване на модела на функциониране на олигархично-мафиотската държава, създаден от кадрите на висшата номенклатура на БКП/БСП и офицерите и агентите на Държавна сигурност от началото на прехода през 1990 г. до днес. Този модел е копие на модела на изграждане на държавата, „демокрацията“ и „пазарната икономика“ в Русия след 1990 г.

Ето защо, според мен, нищо съществено няма да се промени, ако само моделът „Борисов“ се смени , както настояват ИТН, БСП и ДПС. Дори и „сарайският“ модел на управление на държавата да бъде премахнат, за което настоява „Демократична България“, ченгесарско-комунистическото задкулисие с многото си кланове и обръчи от фирми, поставени на държавната хранилка, ще си намери друг Борисов, друг Доган и друг Пеевски.

За да се извърши истинска реформа и промяна, трябва да се преформатира цялата ни политическа система, която целенасочено е планирана и построена точно по този начин от „стратезите“ от Кремъл и тяхната пета клона в България. Този процес е започнат след 1985 г. с  т.нар. „перестройка“ на комунистическата държава. Този модел е създаден с една единствена цел - „общонародната“ собственост, наричана още държавната собственост при тоталитарната комунистическа държава до 1989 г., чрез механизмите на пазарната икономика да премине в ръцете на върхушката на БКП и ДС.  И в това стратезите за 30 години успяха. Днес най-богатите хора в България са част от семействата на комунистическите и генералски кланове от БКП и ДС. Точно както и в Русия. 

Чрез партийно инженерство пък същото  това задкулисие овладя управлението на цялата държава. Днес в законодателната, изпълнителната и съдебната власт задкулисието е поставило на ключови постове своите доверени хора. В различни периоди след 1990 г., ролята на българското правителство и премиер бе да обслужва с предимство бизнес интересите на тези ченгесарско-комунистически прокремълски кланове. Такава роля имаха правителствата на Любен Беров, Симеон Сакскобурготски, Борисов и Орешарски. Най-успешен в „балансирането“ на интересите на клановете и в балансирането в отношенията към Брюксел ,Вашингтон и Москва  бе бившият премиер Борисов.  Издържа 11 години. И вече е ненужен, защото някои от олигарсите бяха „ударени“, а други силно недоволни от размера на „порциите си“. Но когато бяха засегнати стратегическите интереси на  Москва, петата колона тук получи разрешение  за смяна и Румен Радев излезе на площада с вдигнат „партизански“ юмрук. И събра около себе си всички недоволни от Борисов и модела на управлението му. Радев посочи главния виновник за всичко в България  - Борисов. Това бе единствената обединяваща цел на всички протестиращи. И наред със справедливите искания за промяна и реформа тайно са се правили плановете за подмяната.

 ИТН днес е инструментът, чрез който някои от клановете на ченгесарско-комунистическата мафия „изчегъртва“ Бойко Борисов. Но има разрешение да „изчегъртва“ само до тук. Повече нищо не се иска от тях. Радев и служебното му правителство  показаха как се прави. Но някои от министрите „пипнаха“ и настрани и направиха „революционните“ кланове крайно недоволни. И затова няма да бъдат включени в редовни кабинети. С всеки ден на сценаристите става все по-ясно, че Трифонов не може да се справи успешно с поставената му задача. Ето защо този политически инструмент скоро ще бъде захвърлен. Той е само за еднократна употреба. Както бяха употребени и захвърлени  Жорж Ганчев, Сакскобурготски, Яне Янев, Николай Бареков. Просто бизнес. Сделка с тъмните сили. Всеки получава своето. Каквото и да ви говорят винаги става въпрос само за пари.

-  Нямате ли усещането, че БСП чрез ИТН се завръща триумфално във властта, без народът да им е гласувал това право?

-  Според мен това е планът - да се състави редовно правителство, но не с мандата на ИТН, а с третия мандат, когато бъде връчен на БСП, защото Борисов вече заяви, че  ГЕРБ веднага ще върнат втория мандат. Румен Радев най-вероятно ще връчи третия мандат на БСП, която отново ще го подкрепи в президентските избори. Взаимна подкрепа, която Кремъл харесва и толерира.

Прави ли ви впечатление колко любезно се отнасят към БСП хората от ИТН ? Вижте разликата в отношението им към ДБ и ИБГНИ. В грозното отношение към ДБ хората на Слави Трифонов надминаха тези на Каракачанов, Симеонов и стигнаха нивото на Волен Сидеров. 

-  Защо демонстрират това арогантно поведение?

-  Защо го правят ли? Защото според мен, те не искат предложеното от тях правителство да бъде избрано. Те никога не са имали такава цел. Тяхната цел винаги е била да помогнат на БСП и ДПС да си върнат на власт. 

-  Каква  диагноза може да се постави на поведението на Слави Трифонов и екипа му – явно единствената цел е да се рути системата?

-  Първата и непосредствена цел  на ИТН е да направят фактически невъзможна подкрепата на правителството им от ДБ и ИБГНИ. Тогава поради липса на парламентарна подкрепа могат да излязат от играта „с гордо вдигната глава“, като обвинят другите партии, че те са провалили усилията им. Затова им пробутват такъв кандидат за премиер. Абсолютно политически неприемлив. Другите кандидат министри нямат никакво значение. Те могат да са скандални или експерти в някаква си област, но без никакъв политически опит. Те ще са част от Шоуто. И единствено явно БСП ще ги подкрепи, но внимавайки да не би пък при паднал кворум, наистина този „трансконтинентален“ бизнесмен-философ да стане премиер. Че тогава ще стане голяма грешка. Подкрепата на БСП  ще  бъде „моралното“ основание на Слави Трифонов и депутатите му, да им върнат „жеста“ и да подкрепят  „правилното“ правителство в третия и последен мандат на БСП. Тук сценарият наподобява онзи от есента на 1992 г., когато бе свалено правителството на СДС и в третия мандат, който беше даден на ДПС, бе излъчено правителството на проф. Любен Беров. Това, според редица анализатори и политици бе първото правителство на ченгесарско-комунистическата мафия. То разграби банките и източи капитала на държавните фирми, като обръчите от фирми застанаха на „входа“ и „изхода“,  т.е. доставяха скъпи суровини и изкупуваха на безценица продукцията. Така ги фалираха и така започна голямото ограбване на България.

Днес ролите са разменени. БСП ще играе ролята на ДПС от 1992 г. Най-вероятно вече се знае името на новия проф. Любен Беров и може би кабинетът му е готов. Пак ще има „десни икономисти“, доверени хора на президента Радев, но МВР, енергетиката, регионалното развитие и пътищата, околната среда и водите ще се държат от доверените хора на спечелилите кланове на кремълската мафия в България. За всеки клан, представен чрез неговата партия, ще има извор на европейски пари. Затова бавят приемането в НС на европейският план за възстановяване и развитие. Трябва им време, за да постигнат съгласие - кой колко милиарда ще разпределя през „неговото“ министерство, към неговите обръчи от фирми.

-  Каква е крайната цел на това опасно шоу, която обществото не осъзнава?

-  Крайната цел на политическите сценаристи според мен е стратегическата. Тя е с хоризонт от няколко години напред. На ИТН е поставена задача с поведението и действията си да отврати българските граждани от политиката, партиите и парламентаризма. Като се държат провокативно, арогантно и хъшлашки те казват на „суверена“ - ами ето това е политиката - мръсна работа. И вижте какви мръсници са политиците. И лъжат.  Ето вижте ние какви хубави хора намерихме за политици и министри, даже кастинг им направихме, предложихме ги в НС, обаче тези „мръсни политици“ не ги искат. Е „няма такава държава“, но пък „има такъв народ“ и затова дайте заедно да махнем този омразен парламент, че да се оправи държавата.  Вижте какъв хубав президент си имаме, да променим конституцията и България да стане република с президентско, а не с парламентарно управление. Един трябва да казва и да назначава министрите и да ги уволнява, като сбъркат. Какви са тези демократични процедури. Вижте Русия, вижте Путин. Ето така трябва да се управлява България, за да се оправи.

Това прави ИТН постоянно. И настояването им за мажоритарна избирателна система е още един начин да се елиминират партиите, за да няма вътрешен партиен подбор на кандидатите, а да бъдат допускани само тези, които имат пари и медии зад гърба си. И който пее и го знаят, и който е спортист, и който го показват често по телевизията, и който най-хубаво лъже или обещава да бъде избран. 

Трифонов и обкръжението му, от години целенасочено рушат политическа система, не признават професията политик и се опитват да докажат, че всеки който има някаква диплома и знае някакви езици става за политик и държавник. А ако е и някакъв доктор на науките, направо е готов и за министър-председател, според Трифонов. 

Това е гавра. Това е обида за всички хора, които са посветили живота си на своето професионално политическо изграждане, придобиване на институционален опит,  държавнически умения и лидерски характер.

Действията на ИТН изобщо не са грешки и не са от липсата на политически опит. Това, което правят е с цел ерозиране и последващо разрушаване на българската партийна демократична система, която е от европейски тип и е започнала да се формирана веднага след приемането на Търновската конституция през 1879 г., като се е развивала до унищожаването ѝ  след комунистическия преврат на 9.09.1944 г.

-  Демократична България е в деликатна ситуация, какъв капан им залага шоуто на Слави? Представят ги едва ли не като основните виновници да няма правителство на протестните партии?

-  В Демократична България вероятно вече са разгадали плана на ченгесарско-кремълското задкулисие. В ДБ, за разлика от ИТН, в ръководствата на национално и местно ниво има  политици, хора с партиен опит и с отговорно държавническо поведение. Те са в деликатна ситуация, защото не могат да си позволят да отговорят на обидното отношение със същия език и стил на поведение. А са провокирани буквално всеки ден. И не им „теглят една“ не само защото са по-възпитани и по-интелигентни хора от тези в екипа на „Шоуто на Слави“, но защото не искат да влизат в „капана на ИТН“, т.е. да съдействат в отвращаването на българските граждани от такива партии и политици, за да може  Слави да докаже, че „всички са маскари“.

Надявам се, че лидерите на ДБ, част по-скоро ще прекратят участието си в този позорен, срамен начин на политическо общуване и няма да подкрепят никакво правителство, съставено и предлагано по този начин. 

Ако наистина са отговорни към България и своите избиратели, лидерите на това политическо обединение би следвало да  вземат решение днес или най-късно утре за прекратяване на всякакви  „разговори“ с ИТН за състава и структурата на тяхното правителство. Мисля, че и ИБГНИ ще постъпят по същия начин.  Татяна Дончева е опитен политик  и също ги усеща нещата още „във въздуха“.  

-  Диригентът на протестите, а и на настоящото служебно правителство е президентът Радев - ще останат ли безнаказани провокациите му към държавността?

-  Ако демократично мислещите граждани и партиите от дясното политическо пространство не надмогнат личните си пристрастия, не заровят изречените тежки думи под камък и не се обединят в подкрепата си на силен независим кандидат за президент, с ясна евроатлантическа визия, с граждански профил, с добра професионална кариера и обществен авторитет, то Радев има реален шанс за втори мандат. И провокациите му, грубото погазване на Конституцията, и  разделението на българското общество, което направи ще останат безнаказани. Това е част от стратегията на ченгесарско – московското задкулисие.
Време е „зелените чорапи“ и ДС-ченгетата да си тръгнат от президентството. Аман от генерали  и  полковници. Моите уважения към професията на военните, но работата им е в армията - да изпълняват заповеди и да дават заповеди. Да стоят мирно и да козируват в поделенията си, а като се пенсионират минимум 5 години да не си и помислят за някакво участие в политическия живот. Не са подготвени за това. Видяхме го от Радев. Той за 5 години не успя да се научи как да се държи, как да говори, и изобщо не разбира каква е ролята на президента според българската Конституция.
Крайна време е да си ходи. От българските граждани зависи да изберат накъде искат да върви България - към Русия и Азия, или да се интегрират още по-тясно в ЕС и НАТО.

-  В тази сложна политическа ситуация какъв е рискът за българският път в ЕС и НАТО?

-  Рискът е огромен. България днес е изправена на ръба на политическата катастрофа. Трети избори, очертаващата се нова тежка четвърта вълна на Ковид- пандемията, смразени и разделени партии и хора са идеалната среда за търсене на нов „Спасител“ и „спасителен път“. Ще бъде предложен от кремълските стратези, чрез петоколонниците им в България.

България умишлено е държана като член на НАТО, но не съвсем интегрирана. Вижте само колко се бави модернизацията и превъоражаването на армията ни. Какъв вой настава когато предложим и аргументирано защитим необходимостта от защита на страната ни чрез разполагане на съюзнически формирования в България, наричани още  бази на НАТО. 

България е все още не достатъчно интегрирана в ЕС, вижте какъв вой настава от русофилите когато наближава приемането на еврото и влизането на България в зоната Шенген. Това е против плановете за завой и връщане на страната в зоната на влияние на Русия.

Все още българската ченгесарско-комунистическа прокремълска мафия и нейните кланове желаят България да бъде член на ЕС. Има още много милиарди за „усвояване“. Но обещават на Кремъл да не пускат скоро интерконекторна връзка с Гърция, бавена вече повече от 11 години. Да продължи монопола на Лукойл, да се построи втора АЕЦ, за да ни държи Москва под контрол за следващите 60-100 години.

Но в един момент, когато Кремъл реши, ще организира някой като Слави един референдум, на който дотегнало му от всичко български гражданин може да отговори положително на въпроса да напуснем ли НАТО, а когато свършат паричните потоци - да излезем и от ЕС. И тогава – край. Рискът е огромен. Затова всички български граждани да бъдат особено бдителни и да се консолидират около ценности и принципи, а не около лидери и партии. Защото преди да се промени държавата, първо трябва да се променят партиите. Сегашните, не са истински европейски партии. Даже не са като партиите в началото на прехода. За това първото, което трябва де се направи е да се промени Законът за политическите партии. Но не вярвам това да се случи в 46-ото Народно събрание.

Очакват ни нови изпитания, но все пак евроатлантическият път на България ще бъде защитен и продължен. А оня, който идвал и „водел ада след себе си“, ще бъде скоро забравен и изхвърлен като счупен и ненужен инструмент.