Димо Гяуров: Путин си подпали чергата, с 300 000 мобилизирани не може да обърне войната

Димо Гяуров

Димо Гяуров

Частичната мобилизация е предназначена за вътрешна експлоатация. От една страна – за попълване на загубите в руската армия, а от друга страна – за прибиране на неудобните, които не харесват режима. Но сега Путин си подпали чергата, войната вече чука на вратата на Русия. Има и заплахи, насочени навън. С 300-400 хиляди души Путин обаче не е в състояние да обърне войната. Това коментира в студиото на Нова ТВ експертът Димо Гяуров.

Тактическо ядрено оръжие – никой здравомислещ човек не вярва, че някой може да натисне червения бутон. Но не бива да изключваме тази опция, предвид това, което се случва в Кремъл, посочи той. 

Според Гяуров никой не може да предскаже до каква ескалация ще се стигне и дали Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. Но това ще получи превантивен удар с конвенционални средства, които трябва да поразят ядрените силози и предотвратят използването на ядрено оръжие. Това ще има ужасяващи последици за Москва, ако Кремъл прибегне до такъв сценарий, предупредиха високопоставени служители в САЩ, припомни Гяуров и добива, че има голямо съмнение по отношение на готовността на руските ядрени средства да бъдат използвани, защото те не са обновявани. Но в същото време САЩ демонстрират готовност за ответна реакция.

Димо Гяуров коментира проблемите по отношение на нашата отбрана. По думите му това е  тема, чийто отговор е много тревожен. И като пример даде двата самолета, която по никакъв начин не бяха прихванати от нашите радари, докато летяха над България. 

Превъоръжяването и модернизацията на армията на една страна се прави в мирно време и във време на охолство, когато има достатъчно средства, а не когато си налегнат от редица кризи, в каквито се намираме сега, е позицията на експертът.