Директорът на Амнести в Украйна подаде оставка - протестира, че организацията тиражира руска пропаганда

Оценката на украинския офис е игнорирана

Русия разрушава украинските градове

Русия разрушава украинските градове

Ръководителката на офиса на Амнести Интернешънъл в Украйна подаде оставка. Тя обвини правозащитната организация, че повтаря пропагандата на Кремъл в доклад, който критикува военния отговор на Киев на непровокираната руска инвазия, съобщи "Свободна Европа".

Амнести предизвика възмущение в Украйна с публикуването на доклад на 4 август, който обвинява силите на Киев, че застрашават цивилни, като се позиционират в жилищни сгради, училища и болници. „Ако не живеете в страна, нападната от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъждаш армия от защитници“, каза Оксана Покалчук във Фейсбук. „Няма думи на нито един език, които могат да предадат това на някой, който не е изпитал тази болка“, допълва тя.

Покалчук каза, че се е опитала да предупреди висшето ръководство на Амнести, че докладът е едностранчив и не отчита правилно украинската позиция, но е била игнорирана. Генералният секретар на Амнести Интернешънъл Агнес Каламард отговори на оставката на Покалчук, като каза: „Оксана беше ценен член на Амнести и ръководи офиса на организацията в Украйна в продължение на седем години с много значителни успехи в областта на човешките права. Съжаляваме да научим, че тя е напускане на организацията, но ние уважаваме нейното решение и й желаем успех“, каза Каламард.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини Украйна, че в някои случаи е застрашила живота на цивилни, като е разположила свои военни в жилищни райони. Киев отхвърли обвиненията като "руска дезинформация и пропаганда".

От "Амнести" твърдят, че тази тактика на Украйна е била в нарушение на хуманитарното право. Оттам обаче уточняват, че това заключение не оправдава безразборните руски атаки срещу цивилни цели, които представляват военни престъпления.

Докладът на организацията е базиран на анализи и интервюта, направени между април и юли в Донбас, Харковска и Николаевска област. В доклада на "Амнести" се твърди, че украинските сили са били разположени в цивилни обекти, включително училища и болници, в 19 града и села в тези региони.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски категорично отхвърли обвиненията и каза, че правозащитната организация "се опитва да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата".