Показват древните съкровища на Аполония по случай празника на Созопол

Снимки: Авторът

Светослав Пинтев

Най-новите археологически находки, открити при разкопки на острова Свети Кирик край Созопол, ще бъдат показани на изложба в морския град,  съобщиха от  пресцентъра на Общината.

  Изложбата "Опазването на миналото с поглед към бъдещето" е посветена на празника на Созопол, който се чества утре, 17 юли- Света Марина.  Експозицията ще бъде открита днес от 17.00 ч. в Центъра за местни занаяти и изкуства. В нея ще бъдат показани и експонати открити в района на Варна, Пазарджик и Септември.

 Преди празника на Града на спасението, както се превежда името, някогашната Аполония Понтика, решихме набързо да припомним някои от „съкровищата”, открити там.

 В един от оловните тръби на древна баня, разположена в масивна антична постройка, разкопана непосредствено до църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Стария град археолозите откриха преди няколко години 120 антични монети. Общо досега на обекта са намерени над 400. Сградата най-вероятно някога  е била

разкошен дворец на високопоставен църковен сановник..

  Оказа се, че някога сутеренът на резиденцията е бил огромна баня, с няколко помещения. „Тя повтаря изцяло принципите на големите римски бани, но в частен имот, което няма аналог в България,”казва директорът на созополския музей Димитър Недев.

 Вътрешната инсталация, връзките между отделните помещения са направени с оловни тръби, отделно е изградена сложна система от канали, които опасват цялата сграда.

 Колкото и чудно да звучи в Созопол може да се очаква да изскочат и характерни за древния Египет находки. И това няма да е за първи път. Онези, които специално се интересуват знаят, че при разкопките на некропола на Аполония преди години са открити две  каменни фигурки на 

 свещените египетски скарабеи

 Те се съхраняват в археологическия музей в Созопол. Не е ясно как точно са се появили в древната Аполония. Най-вероятно това е станало през римската епоха, когато египетски майстори –строители са работели из цялата империя и са носели със себе си своите светини. Това би обяснило появата на култови предмети от страната на фараоните при разкопките. Все пак Египет, както и днешните наши земи, е бил част от Римската империя.В Смолянския музей също  е изложен амулет със свещения за египтяните бръмбър. Такъв скарабей е и част от кехлибарена огърлица, открита през 1976 г. в тракийска могила от VII-VI в. преди Христа край село Любча в Родопите.

Днешният Созопол вероятно е бил пристанището, на което те са пристигали и са поемали към дворците на тракийските владетели. Затова, ако се направи откритие, което да изясни връзката Тракия-Египет, то най-вероятно ще е тук.

Древната Аполония, днешен Созопол е бил един от полисите с най-важно търговско значение през античността. Градът е 

основан през 610 г. пр. Хр., само век и половина след Рим

Името Созополис датира от IV век и означава  Град на спасението , както споменахме.

      Основите на града полагат преселници от елинския град Милет, разположен на малоазийското крайбрежие. Според една легенда финикийски моряци посочват мястото на колонизаторите, като закриляно от боговете, но и като най-добре защитеното пристанище по западното Черноморие. Градът се въздига в близост до териториите на тракийските племена скириади и нипсеи. С тях се установяват приятелски и търговски отношения, защото иначе градът не би могъл да оцелее дълго.

Гигантска  статуя на Аполон се е издигала на градската агора

Възможно е да е била от чисто злато.   Знае се, че е струвала колкото годишния доход на най-мощното държавно обединение по онова време – Атинския съюз.

Най-древното си име Аполония дължи на своя бог покровител, когото по време на разцвета си почита с тази 13-метрова статуя на прочутия по онова време скулптор Каламис. Нейна  реплика от Борис Борисов днес може да се види в Южната кула на крепостната стена.. Смята се, че в древността статуята се е издигала на днешния остров Св. Кирик. Котвата е символът на Аполония открай време. Изобразяват я  върху монетите й още от края на VI в. преди Христа. Тогава я наричат Аполония Магна, т.е. Велика Аполония. През 72 г. преди Христа римляните превземат и разрушават полиса, а крепостната стена е разградена камък по камък. Проконсулът Марк Лукул отнася статуята на  Аполон и я поставя на Капитолия в Рим.