Днес и утре ни удря най-силната магнитна буря от 20 г. насам

Бурята принуди астронавтите на борда на Международната космическа станция да се скрият

Огромна геомагнитна буря връхлита Земята. Явлението предизвика смущения в работата на спътниците и електрическите мрежи, както и зашеметяващи полярни сияния, предаде АФРП.

Първото от няколкото изхвърляния на коронална маса (КМ) - големи изхвърляния на плазма и магнитни полета от Слънцето - пристигна в ранния следобед източно американско време, съобщи Центърът за прогнозиране на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация (ЦПКВ).

Очаква се силните геомагнитни бури да продължат през следващите дни, тъй като Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до повишена активност.

„Уведомихме всички оператори на инфраструктурата, с които координираме действията си, като например сателитните оператори, хората, които се занимават с комуникации и, разбира се, електропреносната мрежа тук, в Северна Америка“, каза синоптикът Шон Дал.

Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че не очаква значителни въздействия върху националната система за въздушно пространство поради потенциалната геомагнитна буря.

За разлика от слънчевите изригвания, които се движат със скоростта на светлината и достигат Земята за около осем минути, КМ се движат с относително по-спокойна скорост, като според официални данни средната стойност в момента е 800 километра в секунда.

В един момент е имало до седем КМ в транзит, произхождащи от клъстер слънчеви петна, който е 16 пъти по-широк от нашата планета, но не е напълно ясно как са се слели по пътя си.

Последната геомагнитна буря от ниво G5, класифицирана като “екстремна”, се случи в края на октомври 2003 г. Тогава бяха засегнати повече от половината от всички космически апарати в орбита около Земята и периодично прекъсваха сателитните телевизионни и радиоуслуги, припомнят от НОАА.

Бурята принуди астронавтите на борда на Международната космическа станция да се скрият (нещо, което се е случвало само два пъти в историята на мисията) и повреди неоправимо японски сателит. Освен това тя предизвика проблеми с комуникациите при полетите между Северна Америка и Азия, които прелитат над Северния полюс, и причини петдневно прекъсване на комуникациите на изследователите, работещи на Антарктида.

Магнитните бури могат да направят по-сложен живота на някои хора, особено на тези със здравословни проблеми. Метеочувствителните хора се оплакват от главоболие, мигрена, сърцебиене, резки промени в кръвното налягане, безсъние, световъртеж, умора, депресия и раздразнителност, тревожност, разсеяност и слаба работоспособност.

Какво да правим?

 Избягвайте тежката работа и стреса. Намалете стоенето пред телевизора, компютъра и телефона, особено преди лягане.
 Не бързайте. Правете спокойни разходки.
 Ако имате хипертония, трябва да пиете повече вода и да намалите солта.
 Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните напитки и тютюнопушенето.
 Пийте билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериана, мащерка, шипка.
 Намалете пиенето на силни чайове и кафета.