Днешният ден е опустошителен шамар за Путин, дните на Пригожин са преброени

Пригожин и Путин са ясни - те са на бунището на историята, там където им е мястото

Иван Анчев

Иван Анчев

Иван Анчев, Атлантически съвет на България

Метежът на Пригожин изглежда спихна. Паралелите с метежа на ген. Корнилов от 1917 г. не са един и два. Твърде вероятно е Пригожин да го постигне съдбата на Корнилов - да загине от граната, хвърлена в стаята му. Бих се обзаложил на 10 рубли, ако някой желае… 

Но бързо развилият се и още по-бързо спихнал метеж на Пригожин показва (доказва) няколко неща:

1. Царят е гол. Доколкото е “цар” и до колкото един (вече) призрак може да е гол. Днешният ден е опустошителен шамар за Путин. Шамар от който той никога няма да се възстанови. В Мордор не обичат слабите лидери. Да си спомним съдбата на Хрушчов (след Карибската/Кубинска ракетна криза) и отчаяният Горбачов, слизащ от самолета “на другия ден” след преварата от 19 август 1991 г. в Москва. За руССките лидери, претърпели подобни шамари пътят е само един - по стълбичката надолу. За путЛер - надявам се и на дясно, към Хага. Там му е мястото, без грам условности. 

2. Пригожин. Да си проверява внимателно храната и чая. Да си затваря прозорците, за са не влети някоя граната през тях. Неговите дни са преброени. Нямам съмнение в това. Всеки вдигнал ръка срещу Царь - государь отлита при Кобзон. Тук нямаме тема или въпросителни. 

3. Самая могучая! Не е Самая и още по-малко е “могучая”. След звучните шамари в Украйна, сега получи още по-звучни от банда главорези, които като башибозук стигнаха до Москва. И незнайно  какво, но не и Самая Могучая, ги спря пред портите на Кремъл. 

4. Шойгу и Герасимов. Двойка клоуни, единият от които еленовъд (Шойгу), които от тук нататък не знам как ще командват разпасаната московска войска. Същата войска, чийто зам. началник на генералния щаб в началото на деня седеше в една беседка и убеждаваше Готвача “моля ви, недейте да правите това”. И тази “войска” очаквате да победи славната (вече 16 месеца!) украинска армия? No way. 

5. Десетките руски старши офицери и генерали, отдали заповед “Тръгваме с Пригожин”. Какво се случва с тях (не че ме интересува, или пък ми пука!)? Ще правим нова чистка сред висшия команден състав като през 1937 г.? Ще разстрелване Тухачевски (все пак сатрап, да не забравяме!) отново? Това ще е съдбата на Суровикин и суровикинчетата под него, нямайте съмнение. 

6. Кадиров. На пръв поглед печеливш (остана лоялен на путЛер), но остава усещането за не много ясно и категорично действие. Поне не и тогава, когато то беше най-необходимо. Като цяло: измъкнал се сух от ситуацията, но ще бъде под още по-строг контрол. 

7. Гамбита ФСБ - ГРУ. Завърши с реми, но ГРУ показа съществени мускули. ФСБ ще има проблеми с Царя. Ще има пренареждане…

8 (последно): мълчанието на агнетата в България. Цялата Пета колона на Москва изпадна в мозъчна смърт днес за дванайсетина часа. Ни вопъл, ни стон. Само изцъклени погледи пред монитора на компа и влажни от пот пръсти върху мишката. Сега ги очаквам от утре да се върнат още по-силни и по-правоверни. Само че именно сега, в днешния ден и днешната вечер следва да си зададен въпроса за цялостната дерусификация на България. Из корен! Започвайки от преименуването на ул. Граф Игнатиев и премахването на МОЧА в София и стигайки до забраната на прокремълската партия “Възраждане”. Само тогава ще имаме силна, богата, европейска и просперираща България. 

Пригожин и Путин са ясни - те са на бунището на историята, там където им е мястото. За България да мислим!