До края на годината страната ни ще излезе на международните пазари с емисия дълг

Оптимист съм, че през 2025 г. България ще влезе в еврозоната, заяви финансовият министър

Асен Василев

Асен Василев

Една голяма част от разговорите, които имахме тук, бяха свързани с приемането на еврото у нас. Това заяви в интервю за БТА министърът на финансите Асен Василев в кулоарите на провеждащата се Годишна среща на Световната банка и Международния валутен фонд в мароканския град Маракеш.

Той изрази оптимизъм за това, че България ще стане част от еврозоната на 1 януари 2025 г.

Финансовият министър посочи още, че за тази и следващата година са планирани дефицити в размер до 3 на сто.

Василев каза, че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се очаква страната ни да излезе на международните пазари с емисия дълг. Относно конкретния размер на бъдещия дълг Асен Василев посочи, че Министерството на финансите "не коментира детайли по емисиите, които са планирани".

Василев коментира и изпълнението на бюджета, който през август изостава с 3,5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година, особено по отношение на ДДС. 

"Ако погледнете структурата на приходите в бюджета, ние имаме доста приходи, които трябва да дойдат по линия на ЕС, свързани с второто плащане (по Плана за възстановяване и устойчивост - бел. реп.), които ще дойдат през месец декември, тъй като вече изпратихме искането за това плащане. Всъщност, ако се погледне откъде идва изоставането, то идва основно от приходите, които са свързани с еврофондовете, където към септември сме на изпълнение от 31 на сто при нормални стойности от 75 на сто и нагоре.

Очакваме и приходи по линия на европейските програми за периода 2014-2020 г., които също да постъпят през месец декември.

Що се отнася до данъчните приходи, те се движат, както са разчетени във времето. Ние заварихме едно много дълбоко изоставане в ДДС, особено при митниците, т.е. ДДС при вноса. Там имаше прогноза, че ще е с 1,5 млрд. лв. по-малко спрямо миналата година, което в момента се наваксва, резултатите се виждат и в числата. ДДС, което е събирано от НАП, спрямо миналата година е напред с около 16-17 процента, така че това отразява инфлацията плюс растежа (на икономиката - бел. реп.).

Дефицитът се движи по програма, сега сме на 0,4 на сто от БВП, а в бюджета е предвидено той да бъде 3 процента до края на годината", посочи финансовият министър.