До момента Костадинов събрал малко над 100 000 подписа срещу еврото

Костадин Костадинов

Костадин Костадинов

До момента „Възраждане“ са събрали малко над 100 000 подписа за подкрепения от тях референдум за запазване на българския лев. Това обяви на брифинг в парламента председателят на партията Костадин Костадинов.  Въпросът за националното допитване е "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?". Подписите трябва да бъдат внесени в парламента най-късно до 10 април т.г., предаде БТА

В първата седмица бяха събрани 41 хил. подписа, във втората още 61 хиляди, с което общо до момента събраните в пунктовете на „Възраждане“ в цялата страна  подписи са 102 хиляди за първите 14 дни от стартирането на подписката, уточни Костадинов. И добави, че остават още десет седмици за събиране на подписи.

Той уточни,  че това са подписите, събрани само и единствено от членове и симпатизанти на „Възраждане“ в страната, като не влизат събраните  „самосиндикално“ от хиляди доброволци в стотици пунктове в магазини, читалища, книжарници. Хората се организират сами, бланката се тегли от страницата на „Възраждане“ в интернет и други канали, където е качена, обясни Костадинов. Към настоящия момент, без да сме сигурни, освен тези 102 хиляди подписа, които имаме при нас преброени, разполагаме поне с още най-малко десетки хиляди, добави лидерът на „Възраждане“. Към тях не влизали подписите в  чужбина, открити са пунктове в Париж, Мюнхен, Амстердам, Лондон, в градове в САЩ и др.

На практика, това, което в момента се случва, е една наистина общонародна инициатива, в която имаме за партньори много граждански организации, които абсолютно самостоятелно събират подписи, изтъкна Костадин Костадинов. 

Целта, която сме си поставили е минимум 500 хил. подписа, макар че са достатъчни 400 хил. , добави той. Прогнозираме, че още преди края на март, тъй като срокът е 10 април, ще сме събрали половин милион подписи, надяват се от „Възраждане“.