Босненският сръбски лидер Додик подписа закон, обезсилващ решенията на международния пратеник

Поредна провокация

Босненският сръбски лидер Милорад Додик подписа днес противоречив закон, подготвяйки потенциален сблъсък с международния пратеник на страната, предаде АФП.

Подписването на първия от двата спорни закона е последният от поредицата подстрекателски политически ходове, предприети от Додик, който отдавна води кампания за отделяне от Босна.

Съюзникът на Кремъл, който понастоящем е под санкциите на САЩ, е президент на сръбския ентитет в Босна, известен като Република Сръбска (РС).

Законът, подписан от Додик днес, на практика позволява на РС да заобикаля или пренебрегва решенията, взети от международния пратеник на мира в Босна, който разполага със значителни изпълнителни правомощия.

Друг законодателен акт, с който се преустановява признаването от страна на РС на решенията на Конституционния съд на Босна,се очаква да бъде подписан от Додик, след като парламентът на РС одобри мярката миналия месец.

Законите бяха широко осъдени на Запад, като Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз заявиха, че те застрашават историческото мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна през 1995 г.

Подписването на първия закон от Додик идва само няколко дни след като Кристиан Шмид - главният международен пратеник в Босна - отмени спорните мерки, като издаде заповед, с която ги смята за незаконни и предотвратява тяхното прилагане. Шмид взе това решение миналия уикенд, когато прие и нова мярка, която ще позволи на съдебната система на Босна да преследва политици, които се противопоставят на неговите разпоредби и на тези на Конституционния съд - с наказания до пет години лишаване от свобода.

В качеството си на международен пратеник Шмид наблюдава гражданските аспекти на мирното споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1992-1995 г. и има право да уволнява избрани служители и да налага закони.

Додик обаче се закани да се противопостави на Шмид.

"Готов съм да се жертвам и съм готов да стигна докрай, защото нямам избор", заяви Додик по-рано тази седмица.

Босна се управлява от административна система, създадена Дейтънското споразумение, което успя да сложи край на конфликта през 90-те години на миналия век, но до голяма степен се провали в осигуряването на рамка за политическото развитие на страната.

В съответствие със споразумението Босна е разделена на две структури - мюсюлманско-хърватска федерация и Република Сръбска. Двете образувания са свързани със слабо централно правителство.

От години Додик има огромно влияние върху сръбската част на Босна, като често разпалва етническо напрежение и заплашва с отцепване. Лидерът на босненските сърби също така обеща в края на годината да проведе референдум за бъдещия статут на РС. /БГНЕС